Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
12. studenoga 2019.
Ekodizajn

Nova EU direktiva više štiti potrošače: Rezervni dijelovi moraju biti dostupni 7 do 10 godina

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 8. listopad 2019. u 18:33 2019-10-08T18:33:22+02:00

Europska komisija trenutačno ispituje tvrdnje da su neki uređaji proizvedeni s ugrađenim kvarom kako bi se potrošače primoralo da odmah nakon isteka jamstva kupe noviji model

ZAGREB - Nakon Nutelle i izjednačavanja kvalitete proizvoda za potrošače u svim državama članicama EU-a, sada su stupile na snagu izmjene direktive o ekodizajnu koje nalažu dostupnost rezervnih dijelova za hladnjake, perilice za rublje, perilice za suđe, televizijske ekrane i rasvjetne uređaje u roku od sedam do deset godina.

Dakle, propala je želja proizvođača bijele tehnike da se po isteku garancije odmah događaju programirana kvarenja uređaja, odnosno njihova želja da se po potrošnji starih uređaja odmah moraju kupovati novi, što će uvelike rasteretiti svačije kućne budžete.

Europski parlament je još 2017. godine usvojio Izvješće o produljenju trajanja uređaja, a usvojeni su prijedlozi o zabrani programiranog kvarenja, zabrani neodvojive ugradnje vitalnih dijelova te o većoj dostupnosti rezervnih dijelova na tržištu i uvođenju oznake minimalnog trajanja uređaja.

Mjere nisu dovoljne

Belgijski kandidat za povjerenika u Europskoj komisiji Didier Reynders kazao je da EU mora imati jasan stav o tome problemu te kako i on smatra da dobrovoljne mjere nisu dovoljne. Rekao je da će Europska komisija izaći s prijedlogom zakona kojim će se zabraniti ugrađeno kvarenje uređaja.

Europska komisija trenutačno ispituje tvrdnje da su neki uređaji proizvedeni s ugrađenim kvarom kako bi se potrošače primoralo da odmah nakon isteka jamstva kupe noviji model. U Francuskoj je, primjerice, takva praksa zakonom zabranjena, a hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan traži zabranu na razini EU-a. Podaci pokazuju da čak 77 posto građana EU-a preferira popravak nad kupnjom novog uređaja.

Šteta za okoliš

»Krajnje je neodgovorno da na tržištu ne postoje rezervni dijelovi pa je potrošač, primjerice, zbog puknuća dijela na perilici koji bi došao 50 kuna primoran kupiti cijeli uređaj«, rekla je Biljana Borzan postavljajući pitanje belgijskom kandidatu za povjerenika te dodala da izmjenu direktive o dostupnosti rezervnih dijelova treba proširiti na sve proizvode.

Navela je i kako je šteta za okoliš, zbog stalnog gomilanja otpada, nemjerljiva. Istraživanja su pokazala da su ponovna upotreba ili popravak puno bolji čak i od recikliranja proizvoda, jer stvaraju preko 10.000 novih radnih mjesta i imaju bolji utjecaj na okoliš.

Dokazano je također da su potrošači voljni platiti više za trajnost proizvoda. Primjerice, kako bi im perilica za rublje trajala dvije godine dulje, spremni su izdvojiti 100 eura više. Uvođenje minimalne oznake trajanja proizvoda dovelo bi, stoga, do povećanja prodaje označenih proizvoda za 55 posto, navela je Borzan govoreći o ovoj temi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.