Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
29. siječnja 2020.
'Obiteljaši' uzvraćaju

Narod odlučuje: Potpisa ima dovoljno, komentiramo službene Kuščevićeve laži

snimio Marko Gracin
snimio Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 11. listopad 2018. u 11:12 2018-10-11T11:12:58+02:00

Poručuju da je demokratizacija izbornog sustava i veće odlučivanje građana o tome tko ih predstavlja u Hrvatskom saboru preduvjet borbe protiv korupcije i gospodarskog oporavka Hrvatske.

ZAGREB - Građanska inicijativa Narod odlučuje u četvrtak je, u povodu medijskih napisa da nije prikupljen dovoljan broj potpisa za referendum o izbornom zakonu, ustvrdila kako je sigurno prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, te poručila da "ne komentira neslužbene laži ministra uprave Lovre Kuščevića koje plasira u medije, već samo one laži koje iznosi službeno".
"Povodom upita brojnih medija potvrđujemo da je Građanska inicijativa Narod odlučuje sigurno prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu. Hrvatski su građani dali 30.000 potpisa više nego što je potrebno za referendum (405.342 za prvo referendumsko pitanje i  407.469 za drugo referendumsko pitanje)", stoji u priopćenju inicijative.
Narod odlučuje, dodaju, ne komentira neslužbene laži ministra Kuščevića koje plasira u medije, već samo one laži koje Kuščević iznosi službeno.
Poručuju da je demokratizacija izbornog sustava i veće odlučivanje građana o tome tko ih predstavlja u Hrvatskom saboru preduvjet borbe protiv korupcije i gospodarskog oporavka Hrvatske.
U medijima je objavljeno da građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nisu prikupile dovoljno potpisa za tri referendumska pitanja o izmjeni izbornog zakonodavstva i ukidanju Istanbulske konvencije.
Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT), kojoj je bila povjerena provjera potpisa, navodno je pronašla brojne nepravilnosti i utvrdila da ni jedna referendumska inicijativa nije dala najmanje 374.740 valjanih potpisa, koliko je bilo potrebno za raspisivanje državnih referenduma.
Iz inicijative Istina o Istanbulskoj najavljeno je da će se o tome očitovati na konferenciji za novinare u 13,30 sati u Hrvatskom saboru.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.