Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. listopada 2019.
Zastupnica Hrvatskih laburista o krizi Vlade

Nansi Tireli: Nitko nema u ovom trenutku 76 potpisa

Foto Nova TV
Foto Nova TV
Autor:
Objavljeno: 13. lipanj 2016. u 21:08 2016-06-13T21:08:42+02:00

Postavlja se tu jedno pitanje dokad će Marić biti dobar HDZ-u s obzirom da nije legitimno izabran na parlamentarnim izborima i dakle u istoj je situaciji kao što je to bio Orešković, kaže Tireli

Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac razgovarala je sa saborskom zastupnicom Nansi Tireli (Hrvatski laburisti - Stranka rada).

Prenosimo razgovor:
Na predsjedništvu HDZ-a danas je potvrđen ministar Marić kao njihov prijedlog mandatara, uvjereni su kako će dobiti povjerenje Sabora u četvrtak, može li oporba pomrsiti te račune, ima li snage za to?
- Mislim da njima za pomrsiti račune apsolutno nitko ne treba, da to uspješno rade sami sebi. Jedini zadatak oporbe u ovom trenutku jest da bude odgovorna i da ovaj gordijski čvor koji smo svi sada svjesni da je zapleo HDZ pokušamo nekako odvezati i da pokušamo napraviti najbolje u ovom trenutku da bi išli dalje. Imenovanjem gospodina Marića za premijera ništa u biti ne mijenjamo. HDZ je prije 6 mjeseci, 7 doveo gospodina Oreškovića za premijera. Govorili su kako je to vrlo uspješan i kvalitetan kadar i kako će on riješiti sve naše hrvatske probleme. Sada nakon 6 mjeseci daju nam novog čovjeka, za njega opet govore da je dobar. Postavlja se tu jedno pitanje dokad će Marić biti dobar HDZ-u s obzirom da nije legitimno izabran na parlamentarnim izborima i dakle u istoj je situaciji kao što je to bio Orešković. Znači nema političke snage da bi mogao politički utjecati na sve ovo što se događa. Palicu u rukama i dalje ima HDZ i bez obzira da li prvi potpredsjednik Vlade ostao ili ne, ukoliko imate nestranačkog premijera čiji rad i funkcija i fotelja i sve ovisi isključivo o dobroj volji HDZ-ovaca onda možemo reći da se s imenovanjem Marića ništa neće mijenjati u odnosu na Oreškovića.
Oporba cijelo vrijeme govori, jedino rješenje ove krize su prijevremeni izbori. Očekujete li uopće da predsjednik Sabora na dnevni red stavi vaš prijedlog o raspuštanju Sabora?
- Osobno ne očekujem pogotovo ne nekaon odgovora koji smo u petak dobili, neozbiljnog odgovora. I činjenica je da se predsjednik Sabora ne drži riječi koju kaže u medijima, u medijima je vrlo jasno rekao da s obzirom na situaciju i krizu će naš prijedlog odluke o raspuštanju Sabora staviti u petak na dnevni red i da će rasprava biti čim prije, a u petak je na moje pitanje zašto to nije učinio odgovorio da ima još petaka. Dakle, svi smo svjesni toga da HDZ u ovom trenutku uistinu radi što ga je volja. Pogotovo to radi u Saboru. Ja ne osporavam legitimitet predsjednika Sabora i da on odlučuje o tome koje će točke doći na dnevni red i kada, ali mislim da ovo vrlo zorno i vrlo jasno pokazuje da smo više od dva tjedna uistinu svi zajedno taoci isključivo HDZ-a i njihove jedne operacije spašavanja prvog čovjeka, a da su u toj operaciji i predsjednik Sabora i sve HDZ-ovske strukture, vrlo mobilizirane i da u biti rade ono što njima u ovom trenutku odgovara i mislim da će napraviti sve samo zato da prijedlog SDP-a o opozivu prvog potpredsjednika Vlade Karamarka ne dođe na dnevni red pa tako pretpostavljam da neće doći ni prijedlog odluke o raspuštanju Sabora.
Počeli su se skupljati potpisi oporbe, nema ih za sada dovoljno. Što mislite kako će se u cijeloj ovoj situaciji postaviti Most?
- Pa ja očekujem od Mosta da naprave samo ono što cijelo vrijeme govore. Oni su cijelo vrijeme govorili da jesu balans, da jesu jedan korektiv HDZ-ovoj vlasti. I ja stavrno mislim da će Most u ovom trenutku pokazati da itekako jesu svjesni svega što HDZ radi i da će ostat pri onom svome da će glasati za raspuštanje Sabora.
Kada govorite da nitko nema dovoljno potpisa, mi smo u javnosti napravili tako jednu veliku famu oko tog broja 76. Ima li itko 76 ruku u ovom trenutku?
- Nitko nema u ovom trenutku 76 i 76 je jedan broj koji nikome ne odgovara i koji nikome nije dobar. Isključivo zbog toga što vlada sa 76 ruku uistinu ne može funckionirati i svi mi moramo biti svjesni toga da onaj koji dobije, ako dobije 76 za bilo što, jeste kratkoročni pobjednik, a da će se ova agonija s vladom i neuspješnom vladom koja ne vodi Hrvatsku nigdje nastaviti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.