Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
18. studenoga 2019.
Obilježavanje

Na komemoraciji u Jasenovcu usprkos jakoj kiši oko dvije tisuće ljudi

Foto Boris Pavelić
Foto Boris Pavelić
Autor:
Objavljeno: 12. travanj 2019. u 11:52 2019-04-12T11:52:51+02:00

Od 2016. zajednice žrtava ustaškog režima - Srbi, Židovi, Romi i antifašisti - organiziraju komemoraciju odvojenu od države kako bi upozorilo na revizionizam i negacionizam, koji vlast, prema njihovom uvjerenju, tolerira i potiče

Usprkos kiši oko dvije tisuće ljudi okupilo se danas u spomen području Jasenovac na komemoraciji ustaškim žrtvama, koja se četvrti put zaredom održava odvojeno od službene državne komemoracije.

Od 2016. zajednice žrtava ustaškog režima - Srbi, Židovi, Romi i antifašisti - organiziraju komemoraciju odvojenu od države kako bi upozorilo na revizionizam i negacionizam, koji vlast, prema njihovom uvjerenju, tolerira i potiče.

Današnju komemoraciju organiziraju Židovska općina Zagreb, SNV, Savez antifašističkih boraca i antifašista i Savez Roma u Hrvatskoj - Kali Sara.

U spomen području Jasenovac došli su predstavnici tih organizacija, potomci žrtava ustaškog logora smrti, predstavnici veleposlanstava i mnogi drugi gosti. Govorit će predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus i biti održan prigodan komemorativno umjetnički program.

Službena državna komemoracija održat će se u nedjelju, 14. travnja.

Od početka dvijetisućitih do 2016., polovinom travnja u spomen području Jasenovac, tradicionalno se održavala jedinstvena komemoracija u znak sjećanja na proboj logoraša iz koncentracijskog logora Jasenovac 22. travnja 1945., na kojoj su govorili i predstavnici vlasti, predstavnici žrtava i velikodostojnici vjerskih zajednica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.