Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
22. studenoga 2019.
Ministar je optimističan

Mrsić: Bit će zapošljavanja u Hrvatskoj, ne očekujem odlazak mladih

Ilustracija / Foto Petar FABIJAN
Ilustracija / Foto Petar FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 19. srpanj 2013. u 18:41 2013-07-19T18:41:09+02:00

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućoj migraciji radne snage, Mrsić je rekao kako je praksa u drugim državama koje su ušle u Europsku uniju pokazala da nema velikih migracija radne snage. Rekao je i da će država raznim mjerama pomagalti mladima da nađu posao

VARAŽDIN/KOPRIVNICA Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ne očekuje veće migracije radne snage ni iz Hrvatske ni u Hrvatsku s obzirom na ulazak Hrvatske u Europsku uniju, rekao je to danas u Varaždinu, gdje je bio na otvorenju Centra za informiranje i savjetovanje u karijeri (CISOK), mjesta pružanja novih usluga profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućoj migraciji radne snage, Mrsić je rekao kako je praksa u drugim državama koje su ušle u Europsku uniju pokazala da nema velikih migracija radne snage.
Istaknuo je kako, po njemu dostupnim informacijama koje su dobivene u razgovoru s mladima iz Europske unije, oni ne žele odlaziti u druge zemlje u potrazi za radnim mjestom. To opravdavaju činjenicom da su u drugim zemljama u pravilu slabije plaćeni nego tamošnja radna snaga. Mrsić je istaknuo i da su mladi željni posla te kako je obveza da im se to i omogući.

Kako je rekao, većeg će zapošljavanja biti kada gospodarski rast u Hrvatskoj bude veći od dva posto.

Do tada država će raznim mjerama pomagati mladima u traženju posla i samozapošljavanju. Kao jednu od mjera, Mrsić je najavio plaćanje deset posto iznosa bruto plaće poduzetnicima koji se odluče na zapošljavanje mladih stručnjaka koji su kod tog poslodavca u proteklih godinu dana radili putem mjere stjecanja iskustva bez zasnivanja radnog odnosa, mjere od 1600 kuna.

»Snažniji razvoj Hrvatske i cijelog društva možemo očekivati tek kada u Hrvatskoj bude više od dva milijuna zaposlenih. Do tada treba doći do gospodarskog oporavka, daljnjeg razvoja i unaprjeđenja obrazovnog sustava, ali i promjene u našem načinu razmišljanja. Posao treba tražiti, a ne čekati da on nađe nas«, zaključio je ministar Mrsić u Varaždinu.

Ministar Mrsić danas je i u Koprivnici otvorio Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri (CISOK).

Govoreći o mjeri samozapošljavanja, istaknuo je kako će se osoba koja se odluči za samozapošljavanje godinu dana financirati preko Zavoda za zapošljavanje, a također će preko HBOR-a moći dobiti povoljni zajam za pokretanje posla.

CISOK centar u Koprivnici treći je od osam takvih centara koji se otvaraju u sklopu projekta financiranog iz pretpristupnih fondova Europske unije (IPA) ukupne vrijednosti 3.700.000 eura.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.