Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
15. studenoga 2019.
Ministasrtvo kulture

Ministrica Obuljen Kržinek protiv zatvaranja Kina Europa: 'Program tog kina je iznimno vrijedan i bogat'

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 6. travanj 2019. u 15:54 2019-04-06T15:54:23+02:00

»Program kina Europa je iznimno vrijedan i bogat, to je sigurno najposjećenije nezavisno kino u Hrvatskoj. Prije dvije godine dobili su i nagradu Europa Cinema za najbolji program nezavisnog kina u Europi u toj godini. Tu se održavaju brojni festivali koje podržava HAVC, a Ministarstvo je sada odobrilo i sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Vjerujem i nadam se da će se naći rješenje da se ti vrijedni programi nastave u dvorani kina Europa, koje je sigurno jedno od najljepših kina u Hrvatskoj«, rekla je Obuljen Koržinek

ZAGREB Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek usprotivila se u subotu zatvaranju Kina Europa, koje je uprava tog kina najavila za nedjelju nakon što ih je vlasnik prostora Grad Zagreb izvijestio o isteku ugovora o najmu i obvezi vraćanja prostora 1. lipnja.

»Ja sam svakako protiv zatvaranja«, izjavila je ministrica kulture dodavši da se, ukoliko postoji dobra volja, sigurno može naći način da ti prostori ostanu u funkciji kulture.

»Program kina Europa je iznimno vrijedan i bogat, to je sigurno najposjećenije nezavisno kino u Hrvatskoj. Prije dvije godine dobili su i nagradu Europa Cinema za najbolji program nezavisnog kina u Europi u toj godini. Tu se održavaju brojni festivali koje podržava HAVC, a Ministarstvo je sada odobrilo i sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Vjerujem i nadam se da će se naći rješenje da se ti vrijedni programi nastave u dvorani kina Europa, koje je sigurno jedno od najljepših kina u Hrvatskoj«, rekla je Obuljen Koržinek novinarima u Ministarstvu kulture.

 

»Gradovi moraju voditi računa da se prostorima kulture jako teško natjecati sa nekim komercijalnijim aktivnostima i da u središtima naši gradova moramo čuvati kina i galerije, antikvarijate, pronalaziti prostore za knjižare. Kultura mora biti u središtima gradova jer je to ono što obilježava svaki grad, što ga čini gradom«, dodala je ministrica kulture.

Uprava kina i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), koji upravlja tom kinodvoranom, odlučili su zatvoriti kino Europa nakon što su u petak primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu. Zbog zatvaranja kina, svečano otvorenje Festivala tolerancije – JFF Zagreb u nedjelju premješteno je u Studentski centar (SC).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.