Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Ministar financija na HTV-u

Linić: Zakon o privatizaciji Ine ne treba mijenjati jer je u skladu s EU regulativom

Foto P. FABIJAN
Foto P. FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 19. veljača 2013. u 21:36 2013-02-19T21:36:14+01:00

U Ministarstvu financija smatramo da je Zakon u skladu s europskom regulativom i da ga nije potrebno bitno mijenjati«, kazao je Slavko Linić 

ZAGREB – Ministar financija Slavko Linić izjavio je večeras kako u Ministarstvu financija smatraju da je Zakon o privatizaciji Ine u skladu s pravilima EU i pravilima o tržišnoj utakmici te kako ga nije potrebno bitno mijenjati.

Linić je potvrdio da je Ministarstvo financija dobilo prijedlog izmjena Zakona o privatizaciji Ine. Prema najavama nekih medija, tim bi se izmjenama u sklopu usklađivanja s pravilima EU, iz Zakona izbrisao članak 10. o zaštiti interesa Republike Hrvatske.

»U Ministarstvu financija smatramo da je Zakon u skladu s europskom regulativom i da ga nije potrebno bitno mijenjati«, kazao je Linić u Temi dana HTV-a. 

Najavio je da će resor financija pripremiti elaborat oko tog dijela.

Ne mislim da ćemo se složiti, ali u ovom slučaju mogu reći svoje mišljenje, rekao je Linić ponavljajući kako u njegovu ministarstvu smatraju da je Zakon u skladu s pravilima EU, u skladu s pravilima o tržišnoj utakmici, te da ga ne treba mijenjati.

U Ministarstvu gospodarstva danas poslije podne se vezano za najave izmjena Zakona o privatizaciji Ine samo moglo doznati kako se izmjene pripremaju i kako će njima zakon biti usklađeno s europskim pravilima o zaštiti tržišnog natjecanja.

Portal energetika.net danas je objavio kako je Vlada pripremila nacrt izmjena Zakona o privatizaciji Ine prema kojima se država, u sklopu pridruživanja EU, odriče posebnih prava u Ini sadržanih u članku 10.

Taj bi se članak, pod nazivom Zaštita interesa i sigurnosti RH, ukinuo, a takva bi odredba stupila na snagu pristupanjem Hrvatske EU, najavljuje taj portal uz napomenu da je u posjedu nacrta prijedloga.

Članak 10. Zakona o privatizaciji Ine regulira zaštitu interesa države u Ini, odnosno neka posebna prava kao što su kontrole nad promjenama u vlasništvu, pravu veta na određene odluke uprave društva, itd.

Taj članak regulira i da u slučaju postupka likvidacije nad Inom ili njezinim pravnim sljednikom, a za čitavo vrijeme dok je država vlasnik jedne ili više dionica s pravom glasa, Republika Hrvatska ima pravo prvokupa cjelokupne, odnosno dijela imovine Ine po procijenjenoj tržišnoj vrijednosti.

Hrvatska Vlada u Ini ima 44,84 posto dionica, a mađarski MOL 49,08 posto. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze