Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 6
Sutra: 6° 6° 6
26. veljače 2020.
Reakcija na izjavu

Liječnička komora: Predsjedničina izjava je uvredljiva i neprihvatljiva

Kolinda Grabar-Kitarović / Foto: D. KOVAČEVIĆ
Kolinda Grabar-Kitarović / Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 14. siječanj 2020. u 21:20 2020-01-14T21:20:01+01:00

Hrvatska liječnička komora u utorak je ocijenila uvredljivom i neprihvatljivom izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je na primanju međunarodnih dopisnika akreditiranih pri EU rekla da u Hrvatskoj "kada idete kod doktora, svi očekuju da donesete barem cvijeće, čokoladu i slične stvari“.

Smatraju da takvom izjavom, prema pisanju britanskog The Guardiana, a koju su prenijeli i hrvatski mediji, predsjednica Grabar Kitarović iznosi neutemeljene predrasude i time omalovažava etičnost liječnika u Hrvatskoj i njihov predani rad. 

"Hrvatska liječnička komora kao krovna organizacija liječnika uvijek se beskompromisno zauzima za odgovorno, profesionalno i etično obavljanje liječničke profesije. Ovakva paušalna i neistinita izjava vrlo je neodgovorna, ugrožava ugled liječničke profesije i može narušiti povjerenje pacijenata u hrvatske liječnike“, rekla je predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a Lada Zibar.

U priopćenju su istaknuli i da je ono što hrvatski liječnici očekuju, a što je predsjednica Grabar Kitarović propustila spomenuti - rješavanje problema nametnute protuzakonito visoke radne satnice, donošenje Zakona o plaćama liječnika, rješenje nereprezentativnosti i prestanak upornog ignoriranja zahtjeva liječnika za samostalnim pregovaranjem, rješavanje problema nasilja u zdravstvenim ustanovama… 

"Popis problema u zdravstvu je ogroman i jedino što liječnici u Republici Hrvatskoj očekuju je da vladajući i zdravstvena administracija počnu učinkovito rješavati nagomilane probleme", poručili su iz Hrvatske liječničke komore.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.