Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
Povijest bolesti

IDS će pričekati s podrškom Zoranu Milanoviću

Foto arhiva
Foto arhiva
Autor:
Objavljeno: 20. lipanj 2019. u 19:27 2019-06-20T19:27:00+02:00

Sigurno je da kandidata desnice nećemo podržati, ali prvo moramo vidjeti sadržaj ove kandidature i prezentaciju tih planova. Zato je sada još preuranjeno za izjave, govori Boris Miletić

RIJEKA - Većina stranaka centra i lijevog centra, od HSS-a preko GLAS-a do Čačićevih Reformista već je formalno ili neformalno kroz usta svojih lidera podržala kandidaturu Zorana Milanovića za predsjednika Republike. No, među njima zasad nije i IDS, stranka koja s Milanovićem ima ozbiljnu »povijest bolesti« i čiji je bivši, a sada počasni predsjednik Ivan Nino Jakovčić davno rekao da, što se njega tiče, glasa za Milanovića nikad biti neće. IDS odluku još nije donio, a ni neće dok im se SDP ili Zoran Milanović ne obrate s takvim oficijelnim zahtjevom.
Istrijani se dobro sjećaju kako je Milanović kao predsjednik SDP-a u Istri na izborima 2013. godine odbacio IDS i kao kandidata za župana istaknuo Damira Kajina, što mu mnogi u IDS-u ni danas nisu oprostili, jednako kao ni smanjivanje prihoda lokalne samouprave u to vrijeme. Uoči ove kandidature Milanović je posebno u anketama pratio kako Istra diše, jer bez glasova Istre kandidat ljevice teško može dobiti dovoljan broj glasova za pobjedu No, IDS još čeka da im se SDP i Milanović obrate, a to se dosad nije dogodilo. A dok se ne dogodi, ni odluke o podršci nema.

U pitanju budućnost

– Predsjedništvo SDP-a istaknulo je kandidaturu Milanovića, a da bi naša stranka podržala takav prijedlog, prvo SDP treba od IDS-a zatražiti podršku za svoj program, stavove i projekte koje će njihov kandidat zastupati, i tada će naša stranačka tijela donijeti odluku - kaže šef IDS-a Boris Miletić. Bio to Zoran ili neki drugi kandidat, takva je procedura, a naravno da se ti projekti i programi moraju poklapati s IDS-ovim pogledima, i o decentralizaciji i o nizu drugih tema. Sigurno je da kandidata desnice nećemo podržati, ali prvo moramo vidjeti sadržaj ove kandidature. Moramo vidjeti i kakva kampanja je planirana, želimo vidjeti prezentaciju tih planova. Zato je sada još preuranjeno za izjave - govori Miletić.

Stari računi

Na pitanje može li IDS prijeći preko bremenite povijesti odnosa s Milanovićem oko Istre, Miletić kaže: »Nije u pitanju samo povijest odnosa, nego i budućnost. Moramo znati što podržavamo«.
Ističe da on osobno jest u komunikaciji s Milanovićem, ali da takav razgovor službenog tipa još nije zatražen.
Javna je tajna da u IDS-u ima dosta onih koji će teško progutati tu kost podrške Milanoviću, a osim starih neraščišćenih računa zamjera mu se i da je u prošloj kampanji 2016. odlutao prema desnici, što je za većinu IDS-ovaca potpuno neprihvatljivo. No, također, podrška Kolindi Grabar-Kitarović ne dolazi u obzir, kao ni drugim dosad spominjanim mogućim kandidatima, stoga će vrh IDS-a tražiti da se, prvo, Milanović obrati njima i, drugo, jasno izloži svoj program. »Odrasli smo ljudi, moramo vidjeti s kim lijevi i liberalni centar može pobijediti Kolindu, no vjerojatno je da podrška Milanoviću neće biti jednoglasna u IDS-u«, kaže jedan od stranačkih čelnika neslužbeno komentirajući kandidaturu.
Što se kandidata Amsterdamske koalicije tiče, a čiji je IDS član, Miletić je objasnio da će prvo sve stranke saveza vidjeti mogu li imati svog kandidata, a ako ne, tada će se pokušati zajedno dogovoriti o podršci kandidatu SDP-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.