Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
21. siječnja 2020.
Nabava aviona

Hrvatska od pet država traži ponude za višenamjenski borbeni zrakoplov, ovo su uvjeti

Foto: D. LOVROVIĆ
Foto: D. LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. srpanj 2017. u 13:01 2017-07-20T13:01:24+02:00

Po primitku ponuda, u slijedećih nekoliko mjeseci detaljno će se analizirati dostavljene ponude, a ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje

Ministarstvo obrane priopćilo je da u četvrtak »uručuje zahtjev za ponudom (Request for Proposal, RfP) za višenamjenski borbeni avion u pet država« – Grčku, Izrael, Južnu Koreju, Švedsku i SAD.

Grčka, Izrael i SAD Hrvatskoj nude zrakoplove F-16, Koreja zrakoplov GFA-50, a Švedska Gripen JAS-39.

»Zahtjev će biti uručen preko veleposlanstava navedenih država, a rok za odgovor na ponudu je 75 dana.

Po primitku ponuda, u slijedećih nekoliko mjeseci detaljno će se analizirati dostavljene ponude, a ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje.

Postupak će se voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku«, priopćilo je ministarstvo.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević od stupanja na dužnost najavljuje da je Hrvatskoj potrebno ratno zrakoplovstvo te da će odluka o odabiru vrste aviona biti donesena do kraja 2017. Početkom srpnja je izjavio da bi Hrvatska mogla nabaviti 12 zrakoplova te da u obzir dolaze i korišteni strojevi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.