Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
23. siječnja 2020.
Reagiranje hrvatskog veleposlanstva u BiH

Hrvatska još nije donijela odluku o odlagalištu nuklearnog otpada u Dvoru

Hrvatska još nije donijela odluku o odlagalištu nuklearnog otpada u Dvoru
Hrvatska još nije donijela odluku o odlagalištu nuklearnog otpada u Dvoru
Autor:
Objavljeno: 7. svibanj 2015. u 20:57 2015-05-07T20:57:25+02:00

Pojašnjava se da je RH, kao i ostale države članice EU, po direktivama Vijeća EU u obvezi donijeti nacionalne dokumente o sigurnosnom gospodarenju radioaktivnim otpadom i iskorištenim izvorima ionizirajućeg zračenja, koji su nastali dugogodišnjom primjenom u medicini, industriji, znanosti

MOSTAR – Hrvatska još nije donijela odluku o zbrinjavanju nuklearnog otpada na području općine Dvor uz granicu s BiH za što treba utvrditi više dokumenata i strategija te o odlaganju otpada postići suglasnost s Bosnom i Hercegovinom, stoji u reagiranju iz veleposlanstva RH u BiH koje je u četvrtak dostavljeno medijima.

Vlasti BiH ovoga su tjedna i službeno zatražile informaciju od službenog Zagreba o odlagalištu radioaktivnog i nuklearnog otpada te izrazile protivljenje da se izgradi na samoj granici s Hrvatskom.

»Obzirom na veliki publicitet u bh. medijima zbog navodnog skladištenja radioaktivnog otpada u općini Dvor u Republici Hrvatskoj, želimo obavijestiti bh. javnost da odluka o zbrinjavanju radioaktivnog otpada i iskorištenih izvora istrošenog nuklearnog otpada još nije donesena«, navodi se u reagiranju veleposlanstva RH u BiH.

Pojašnjava se da je RH, kao i ostale države članice EU, po direktivama Vijeća EU u obvezi donijeti nacionalne dokumente o sigurnosnom gospodarenju radioaktivnim otpadom i iskorištenim izvorima ionizirajućeg zračenja, koji su nastali dugogodišnjom primjenom u medicini, industriji, znanosti.

Državni ured za radiološku i nuklearnu sigurnost treba izraditi nacionalni program provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada za što je pak, prema Zakonu o zaštiti okoliša, potrebno provesti stratešku procjenu utjecaja na okoliš, a prije utvrđivanja konačnog prijedloga i njegova službenog prihvaćanja.

»Obavještavamo bh. javnost da postupak strateške procjene utjecaja na okoliš još uvijek nije započeo, niti je izrađen spomenuti nacionalni program«, ističe se u priopćenju.
Pri tome će hrvatske vlasti, pojašnjavaju se iz veleposlanstva, u donošenju ovih dokumenata uključiti sva nadležna tijela te ostvariti prekogranične konzultacije ali i potpisati sporazum između dviju država o suradnji na području zaštite okoliša i održivog razvoja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.