Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
Hvatanje koraka

Hrvatska administracija zbog EU mora raditi prekovremeno

Posla preko glave / Foto Sergej DRECHSLER
Posla preko glave / Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 8. srpanj 2013. u 10:09 2013-07-08T10:09:50+02:00

Primjerice, dnevni red za sastanke COREPER-a uglavnom stiže petkom, a već u ponedjeljak radna skupina mora na stolu imati prijedloge stajališta po svakoj točki dnevnog reda. To znači da će domaća administracija ponekad raditi i prekovremeno

ZAGREB Svakog ponedjeljka poslijepodne u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova sastajat će se članovi Međuresorne radne skupine za europske poslove, kako bi razmotrili i pripremili prijedloge stajališta koja će onda hrvatski predstavnici zastupati na sastancima tijela Europske unije. Tako je nedavno odlučila Vlada, detaljno propisavši kako će se definirati hrvatska stajališta o pojedinim temama o kojima se raspravlja u Bruxellesu te tko će ih i na koji način odobravati.

Brzina i učinkovitost

Prema toj odluci, MVEP je svojevrsni koordinator cijelog procesa: vanjskopolitičko ministarstvo tako mora dostaviti drugim tijelima državne uprave dokument EU-a oko kojeg se trebaju izjasniti i formulirati hrvatsko stajalište. Potom se prijedlog vraća na Zrinjevac, nakon čega se o njemu mora očitovati svaki član spomenute radne skupine, ali i hrvatska misija pri EU u Bruxellesu. Ako postoje određene primjedbe, stajalište se dorađuje, radna skupina zatim raspravlja o konačnom prijedlogu i šalje ga na raspravu Vladinoj Koordinaciji za vanjsku i europsku politiku. Sličan postupak vrijedi ne samo za sastanke Vijeća EU, nego i za sastanke COERPER-a, odbora stalnih predstavnika zemalja članica.

S obzirom da se COREPER sastaje jednom tjedno, srijedom, jasno je da će se hrvatska džavna uprava morati brzo prilagoditi novim okolnostima. »Moramo biti brzi i učinkoviti te naučiti delegirati odlučivanje«, pojašnjava jedan naš sugovornik iz državne uprave, napominjući da treba zaboraviti na sustav u kojem se za svaku odluku, pa i minornu, očekuje odobrenje s vrha. Na taj način nije moguće funkcionirati u uvjetima članstva u EU. Osim toga, državna će uprava morati nerijetko raditi i više nego dosad, budući da, primjerice, dnevni red za sastanke COREPER-a uglavnom stiže petkom, a već u ponedjeljak radna skupina mora na stolu imati prijedloge stajališta po svakoj točki dnevnog reda. To znači da će domaća administracija ponekad raditi i prekovremeno.

Početak najteži

Vatreno krštenje hrvatsku administraciju očekuje već sada, u prvim danima članstva. U Uniji je u tijeku donošenje mnogih novih pravila, koja su više ili manje u fokusu javnosti, ali o kojima Hrvatska mora imati vlastito stajalište. Neke od tih novih europskih uredbi, o kojima Hrvatska do prije tjedan dana nije mogla raspravljati jer je imala samo status zemlje promatrača, u posljednjoj su fazi usvajanja. »Početak će nam biti najteži jer moramo hvatati korak«, smatraju u državnoj upravi.

Jedan od tih akata koji su upravo u završnoj fazi dogovora jesu i nova pravila o dopuštenoj emisiji ugljičnog dioksida za nove automobile koji se proizvode u EU. Prema pisanju europskih medija, primjerice njemačkog »Spiegela«, Njemačka je zadnjeg tjedna lipnja – dok Hrvatska još nije bila članica i nije imala pravo glasa – lobirala da se odgodi glasovanje o novom zakonodavstvu. Mediji tvrde da je Njemačka zabrinuta za svoju automobilsku industriju i očekuje da bi, ako na svoju stranu pridobije Hrvatsku, mogla oformiti tzv. blokirajuću manjinu što bi, barem na neko vrijeme, odgodilo donošenje odluke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.