Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 25° 1
Sutra: 25° 25° 1
22. srpnja 2019.
Zagrebačka Gradska skupština

Grad Zagreb propisao obaveznu sterilizaciju pasa i mačaka. Prijatelji životinja pozdravljaju odluku

snimio Zeljko Mrsic / PIXELL
snimio Zeljko Mrsic / PIXELL
Autor:
Objavljeno: 17. prosinac 2018. u 14:55 2018-12-17T14:55:00+01:00

Time bi se, stoji u obrazloženju, stvorila baza podataka o vlasnicima i njihovim kućnih ljubimcima koji nisu sterilizirani sa ciljem efikasnije kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca i smanjenja broja napuštenih životinja.

ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom su glasova danas podržali odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i divljim životinjama, kojom se propisuje trajna sterilizacija kao obvezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.

Po podacima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, broj napuštenih pasa i mačaka znatno se povećao u odnosu na prošlu godinu.

U prvih šest mjeseci ove godine u Sklonište je primljeno 723 psa i 218 mačaka, što je sveukupno 152 mačaka i pasa više nego u istom razdoblju lani, kad je primljeno 677 pasa i 112 mačaka, navodi se u obrazloženju odluke.

Odlukom su ujedno propisana izuzeća od obvezne sterilizacije pod uvjetom da se posjednici životinja evidentiraju u gradskom upravnom tijelu za zaštitu životinja.

Time bi se, stoji u obrazloženju, stvorila baza podataka o vlasnicima i njihovim kućnih ljubimcima koji nisu sterilizirani sa ciljem efikasnije kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca i smanjenja broja napuštenih životinja.

Odluku o trajnoj sterilizaciji pozdravili Prijatelji životinja

Odluku o sterilizaciji pozdravili su Prijatelji životinja, istaknuvši da se Zagreb time pridružio gradovima i općinama, njih više od 130, koji su se uskladili s novim Zakonom o zaštiti životinja.

Zagreb bi, napominju, osim propisivanja trajne sterilizacije, uz evidentirane izuzetke, trebao početi s kontrolom mikročipiranja koju je, prema Zakonu o zaštiti životinja, trebao provesti do 30. lipnja 2018. godine.

Kontrola mikročipiranja od izuzetne je važnosti jer kada se provede kontrola i svi psi budu označeni mikročipom i uvedeni u bazu Ministarstva poljoprivrede, lako će se i jednostavno moći pronaći skrbnik izgubljenoga ili napuštenoga psa.

Zahvaljujući tome bit će manje napuštanja pasa, a time i manjeg opterećenja gradskog proračuna.

Odluka je, ističu, važna i za dobro funkcioniranje tek osnovanog Redarstva za životinje Grada Zagreba koje će djelovati kroz Odsjek za nadzor držanja i postupanja sa životinjama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka