Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
22. rujna 2019.
Projekti

EU ne odlazi s Balkana

Foto: Davor Kovačević
Foto: Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2013. u 16:33 2013-07-10T16:33:00+02:00

Ukupna vrijednost projekata je 14 milijuna eura u čemu Europska komisija preko Instrumenta pretpristupne pomoća (IPA) sudjeluje s 80 posto

Iako se Hrvatska otprije nekoliko dana našla s druge strane EU granice, veze sa zemljama uz bližem i daljem balkanskom susjedstvu nisu time dokinute. jedan od načina na koji će se nastaviti predstavljaju i tematske mreže organizacija civilnog društva i njihovih projekata koje financijski podupire upravo Europska unija.

Početkom ove godine, naime, zaključeni su ugovori između Opće uprave za proširenje Europske komisije i 18 organizacija civilnog društva koje u zemljama zapadnog Balkana i u Turskoj provode projekte na području zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i održivog razvoja, borbe protiv korupcije, nasilja nad ženama i trgovine ljudima, transparentnosti javne nabave i zaštite tradicionalnih prehrambenih proizvoda. Ukupna vrijednost projekata je 14 milijuna eura, u čemu Europska komisija preko Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) sudjeluje s 80 posto.

Na natječaj je bilo prijavljeno gotovo dvije stotine projekta. Za razliku od uobičajenih natječaja Europske komisije za dodjelu bespovratnih sredstava, u ovom je raspon tema bio izuzetno širok. Bitan je, međutim, preduvjet bio partnerstvo organizacija iz više zemalja, najmanje tri su trebale biti iz jedne od zemalja zapadnog Balkana i Turske te jedna iz EU.

U konačnici je tako u 18 projekata koje ovdje predstavljamo okupljeno 172 partnerskih organizacija Hrvatske organizacije uključene su u 14 projekata. U većini slučajeva riječ je o organizacijama civilnog društva s bogatim iskustvom u provedbi projekata financiranih EU sredstvima.

U sljedeće četiri godine, koliko je predviđeno trajanje projekata, te će organizacije prenositi svoja znanja i iskustva u zemljama regije, ali također će djelovati na unapređivanju javnih politika i osnaživanju građana i građanki u Hrvatskoj. (Aida Bagić)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.