Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Ratni invalid šalje tužbu na Europski sud

Dragovoljcu dali odštetu, pa je uzeli – s kamatama

Šokantan slučaj – Vesna Teršelić / Foto Denis Lovrović
Šokantan slučaj – Vesna Teršelić / Foto Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 11. travanj 2013. u 7:15 2013-04-11T07:15:31+02:00

Neprihvatljivo je da Hrvatska na ovakve slučajeve reagira tek kada Europski sud za ljudska prava presudi u korist žrtava, kaže čelnica Documente Vesna Teršelič

ZAGREB » Obitelj daruvarskoga dragovoljca i ratnog invalida Krešimira Ivančića dobila je od države 230 tisuća kuna odštete jer im je u ratu ubijen otac, ali sada državi mora vratiti gotovo dvostruko više, jer je Vrhovni sud ukinuo odštetu, pa dug moraju vratiti s kamatama.

O Ivančićevu je slučaju javnost jučer obavijestila udruga za ljudska prava Documenta, čija je predsjednica Vesna Teršelič slučaj nazvala »šokantnim«.

»Umjesto da država kazni počinitelje ubojstva Krešimirova oca, što nikada nije učinjeno, kaznila je njegovu obitelj time što odštetu moraju vratiti s kamatama«, objasnila je. »Nema sustavne i racionalne politike prema civilnim žrtvama rata. Srpske i hrvatske civilne žrtve u tome su posve izjednačene, jer im država nanosi podjednaku nepravdu«, općeniti je zaključak aktivista Documente.

  Krešimir Ivančić predsjednik je Hvidre u Daruvaru, ali ga to nije spriječilo da, zajedno sa srpskim civilnim žrtvama, sudjeluje u kampanji Documente. »Moja je pravna bitka u Hrvatskoj iscrpljena, ali nadam se da ostale žrtve neće morati prolaziti što sam ja prošao. Sve te žrtve podržavam«, kazao je Ivančić. Njegov je otac okrutno, pucnjem u potiljak, ubijen u okolici Daruvara 11. travnja 1994, zajedno s još četvoro ljudi. Počinitelji su poznati, ali žive u Srbiji, i nikada nisu procesuirani. Krešimir i njegova sestra tužili su državu, i 2008. dosuđena im je odšteta od 115 tisuća kuna svakome.

No Vrhovni sud dvije godine kasnije poništio je tu presudu, dosudivši da obitelj mora vratiti odštetu uvećanu za kamate, sudske troškove i revizijski postupak Vrhovnoga suda, koji je sam koštao 55 tisuća kuna. Ukupno su trebali vratiti oko 430 tisuća kuna. Krešimirova je sestra svoj dio duga vratila tako što joj je država ovršila tvrtku, a Krešimir dug tek treba vratiti.

»Školujem troje djece, pa ne smijem dopustiti da mi uzmu kuću. Planiram dići kredit, što znači da ću i na nj plaćati kamate. Ali nemam druge: nikada si ne bih oprostio kada bih djeci onemogućio školovanje i egzistenciju«, kazao je novinarima Krešimir Ivančić. Ovoga je mjeseca njegovu tužbu odbio i Ustavni sud, pa sada priprema tužbu Europskome sudu za ljudska prava.

»Apsolutno je neprihvatljivo da Hrvatska na ovakve slučajeve reagira tek kada Europski sud za ljudska prava presudi u korist žrtava. Hrvatska administracija morala bi biti odgovorna prije svega građanima Hrvatske, a tek potom europskim institucijama«, naglasila je predsjednica Documente Vesna Teršelič.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze