Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 3
Sutra: 16° 16° 3
23. listopada 2019.
Prognoza vremena

Dolazi nagla promjena vremena: Zapuhat će jako jugo, temperature će ići i do 15 stupnjeva

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 1. veljača 2019. u 7:14 2019-02-01T07:14:15+01:00

Danas će još ponegdje biti "minusa" i poledice, u gorskoj Hrvatskoj i višim dijelovima Zagore vjerojatno i snijega, ali tijekom dana slijedi zamjetno zatopljenje, uz sve jači južni i jugostočni vjetar, na moru jugo.

Južinu će na Jadranu i područjima uz njega pratiti i česta kiša, ponegdje i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, dok će u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti većinom suho ili uz samo gdjekoju kap. Podjednako će vrijeme biti i u Noći muzeja - od 18 do 1 sat, kada će biti iznadprosječno toplo - kao da nije noć na početku veljače, nego dan - najniža temperatura zraka u unutrašnjosti će biti uglavnom od 4 do 9 °C, a na Jadranu od 9 do 13 °C.

Tijekom vikenda će kiše biti gotovo diljem Hrvatske, pri čemu u subotu više u južnijim i zapadnijim krajevima, a u nedjelju uglavnom na istoku, te posebice jugu Hrvatske, gdje je velika vjerojatnost obilne kiše. Potkraj nedjelje ponovno hladnije pa će u gorju vjerojatno ponovno padati snijeg, kojeg već u noći na ponedjeljak može biti i ponegdje na sjevernom Jadranu, posebice podno Velebita, gdje će zapuhati jaka i olujnu bura, pa i s orkanskim udarima..., najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu samo rijetko prema večeri može biti slabe kiše, a sredinom dana i kraćih sunčanih razdoblja. Zapuhat će umjeren, ponegdje i jak jugoistočnjak, uz koji će dnevna temperatura zraka osjetno porasti, na vrijednosti i oko 10 °C. Danju će podjednako relativno toplo biti i u središnjoj Hrvatskoj, ali ujutro će još biti 'minusa'. Slaba kiša moguća je samo u zapadnijim predjelima, a danju će se barem nakratko pokazati i sunce. Vjetar uglavnom umjeren južni i jugostočni.

U gorskim predjelima vjetrovitije, mjestimice i s olujnim udarima vjetra. Malo snijega još je moguće samo u noći i ujutro, a zatim će, uz zatopljenje, padati samo kiša. I na sjevernom Jadranu oblačno, uz kišu, ponegdje i izraženije pljuskove s grmljavinom, te uz jako i vrlo jako jugo. Jugo će, uz valovito i jače valovito more, stvarati probleme i u Dalmaciji. Uz kišu, lokalno i u obliku pljuskova, može i zagrmjeti. Najniža temperatura u unutrašnjosti još će biti oko 2 °C, a dnevna posvuda između 11 i 14 °C. Zatoplit će i na jugu Hrvatske, gdje će također biti kišovito i vjetrovito, pri čemu jugo i visoki valovi mogu plaviti neke rive. Kraća sunčana razdoblja moguća su uglavnom na otocima."

Za vikend se na kopnu nastavlja južina, pa će temperatura ponegdje porasti i na oko 15 °C. Kiša će u subotu biti češća u zapadnijim, a u nedjelju u istočnijim krajevima. U gorju i unutrašnjosti Dalmaciji bit će obilne oborine, te u subotu jakog, pa i olujnog jugoistočnjaka. Od ponedjeljka ponovno hladnije uz sjeveroistočnjak i snijeg, najprije u gorju, zatim vjerojatno i u nekim nizinama. Na Jadranu početkom novoga tjedna opet bura, često jaka, na sjevernom dijelu i olujna, s kojom će snježnih pahulja biti i ponegdje uz more. No, za vikend potpuno suprotna vremenska slika - jako i vrlo jako jugo stvarat će problemu u pomorskom prometu, dok će visoki valovi poplaviti poneke rive. Bit će i obilne kiše, u subotu na sjeveru, a u nedjelju na jugu. Lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom. A i još poneka informacija može se spoznati u nekoj od mnogobrojnih emisija i priloga s meteorološkim sadržajem na različitim medijskim platformama HRT-a.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.