Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
12. prosinca 2019.
Bogu hvala

Božja država za promućurne: Zašto je ispalo da u hrvatskoj politici imovinu najviše vole najveći vjernici

Foto Slavko Midžor / PIXSELL
Foto Slavko Midžor / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 22. srpanj 2019. u 7:35 2019-07-22T07:35:27+02:00

Iako je vjera nominalno privatna stvar, pokazivanje praktičnog katoličkog opredjeljenja važno je iz političko-karijernih razloga, jer olakšava uspjeh u karijeri, a pomaže i u materijalnom bogaćenju. Od tuda valjda ta iskonska, nepresušna i stalna Božja inspiracija mnogih najviđenijih Hrvata i onih kojima je Bog pomogao da si i unatoč Isusovim riječima, osiguraju zavidno blagostanje

Dvojica ministara koji su dali ostavke u Plenkovićevoj vladi zbog klijentelističko-korupcijskih afera, Lovro Kuščević i Goran Marić su, po onome što javno možemo vidjeti, ponajveći vjernici u Vladi. Naravno, jesu li oni to iskreno, mi ne znamo, na koncu konca, vjerujemo da nema nikoga tko tamo nije nominalni vjernik, i to rimokatolik. Iako je vjera po Ustavu potpuno privatna stvar svakog pojedinca, a Hrvatska je sekularna država, jedno je Ustav RH, pustimo to po strani, a drugo i puno važnije je pokazivanje praktičkog katoličkog opredjeljenja iz političko-karijernih konformističkih razloga. Jest da je malo primitivno, ali takvi smo. Barem neki.

Da se vidi i da se javno zna. Osjećaju li se i intimno (velikim) vjernicima, to ne znamo, a baš nas i ne zanima. Ali, u ovoj samostalnoj Hrvatskoj, barem kad je HDZ na vlasti, potrebno je takvim se deklarirati jer to umnogome olakšava uspjeh u karijeri. A kod onih najvećih vjernika i domoljuba, a to naravno čini jednu nerazdruživu cjelinu, katoličanstvo je jednako Hrvatska, jednako domoljublje. Ruka na srcu kad svira himna, to je to.

Kako je zabilježeno u Evanđelju po Mateju, Isus je rekao svojim učenicima da će teško bogataš ući u kraljevstvo nebesko. »Lakše je devi kroz iglenu ušicu proći nego bogatašu ući u kraljevstvo Božje«.

Ipak malo tko vjeruje u te Isusove riječi, ili se žele u kraljevstvu zemaljskom jako obilato osigurati, ako im i ne bude pripušteno ući u kraljevstvo nebesko, ili pak takvog kraljevstva uopće nema.

Najkatoličkiji ministar

Rekli bismo čak nasuprot Isusovih riječi, bivši ministar Lovro Kuščević Bogu zahvaljuje što mu je omogućio ili dopustio da ima jako puno nekretnina, toliko da i ne može o njima administrativno voditi računa. »Tko će to pratiti. Bogu hvala, imam puno nekretnina«, govorio je Kuščević novinarima kad su ga pitali kako to da kuću u kojoj živi i koju ljeti iznajmljuje nije 11 godina prijavio u katastar. Taj mali propust s katastrom bio je tek početak Kuščevićevih ministarskih nevolja, ali još otkad ga je Tomislav Karamarko lansirao i ponudio mandataru Tihomiru Oreškoviću najprije za ministra graditeljstva, a kasnije ga objeručke prihvatio i Andrej Plenković, pa ga još i postavio za političkog tajnika HDZ-a - Kuščević ne prestaje zahvaljivati Bogu i »faliti« Isusa. U tome on ipak nema premca u hrvatskoj vladi.

Rekli bismo najkatoličkiji ministar od kako je samostalne Hrvatske. S »Faljen Isus« i »Bogu hvala« Kuščević svakodnevno zahvaljuje Svevišnjem na vrlo uspješnoj ‘poduzetničkoj’ karijeri.

Bivši (iznuđeni) ministar državne imovine Goran Marić nije toliko eksplicitan u javnom pokazivanju vjerskih osjećaja, ne koristi se toliko duhovno-vjerskim poštapalicama kao Kuščević, ali rado poklanja državnu imovinu Katoličkoj crkvi i s Crkvom rado trguje.

Arhiva NL

Crkva ta dobročinstva ne zaboravlja i Mariću zahvaljuje na različite načine. Navodno je Crkva lobirala da Marić postane ministar državne imovine. Najviše Crkva, a poprilično i Most. On je, među ostalim, kao ministar u ime RH Katoličkoj crkvi poklonio dio vojarne na Dračevcu u Splitu, vrijedan 84 milijuna kuna. Pa je Biskupiji bjelovarsko-križevačkoj darovao državno zemljište bivše vojarne u Križevcima, 27 tisuća kvadrata, vrijedno oko 6,5 milijuna kuna. A 2011. godine, dok je Marić bio saborski zastupnik i šef saborskog odbora za financije i državni proračun, splitski franjevci su vrlo povoljno prodali (ne zna se je li plaćen) ‘derutni’ stan od 100 kvadrata u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu Marićevoj tvrtki. Kako je fra Tolić napisao Indexu, on je u četiri oka s Marićem dogovorio da Marić osigura obnovu dijela samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu kako bi se tamo otvorio studentski dom. I, eto dobre trgovine. U imovinskoj kartici je Marić svoju deklariranu imovinu procijenio na oko 3,5 milijuna kuna, ali tu nije navedena imovina njegove djece. Poznato je, imovina djece ne ulazi u dužnosničke imovinske kartice.

Bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac u dvorištu je bio parkiran novi mercedes koji je navodno pod leasingom njezinoj mami isporučio moćni šibenski biznismen Josip Stojanović Jolly. Mercedes je vozio Gabrijelin suprug, a ministrica Žalac je s Jollyjem imala velike poslove. Jolly je prodao splitskom Prometu 20 autobusa, taj novac je išao iz EU fondova, prema natječajnoj odluci Gabrijelinog ministarstva.

Arhiva NL

Prethodno je ministrica u prometnoj nesreći svojim autom srušila djevojčicu i teže je ozlijedila. Što je sutradan odnijela toj djevojčici na poklon? Krunicu, pa što bi drugo.

Križni put pod morem

Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora, kumski je i prijateljski povezan s optuženicima za izradu lažnih sms-ova, navodno čak i lažirane premijerove komunikacije. Kako je to formulirano, »za izradu, odnosno sudjelovanje u izradi lažne korespondencije između visokih političkih i pravosudnih dužnosnika Republike Hrvatske«.

Arhiva NL

Osobno Brkić je navodno presretao računalnu poštu bivše supruge i još jedne žene, pa navodno i elektronsku komunikaciju ministra Božinovića. Brkić je također veliki vjernik i voli katoličanstvo povezivati s domoljubljem.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je prošlog tjedna predmet protiv njega zbog skupih ručnih satova koje nije prijavio u imovinskoj kartici.
Još dok je bio u ipak malo boljim odnosima s Plenkovićem, prije dva ljeta, Milijan Brkić ronjenjem je, u Marini kod Trogira, službeno otvorio podmorski muzej »Križni put pod morem«. Postavljeno je 50 kipova na 14 postaja Križnog puta, a pokrovitelj tog projekta je Hrvatski sabor. »Ovim projektom Hrvatska otvara vrata za nove turističke sadržaje te za privlačenje novih posjetitelja kako ronilaca tako i hodočasnika«, izronivši iz mora poručio je tada Brkić. Bez obzira na njegovu bogatu (para)obavještajnu aktivnost, što mu je i osnovna profesija, vjera, ljubav, mir i zajedništvo - to su njegove brojne poruke koje upućuje putem Facebook profila. Svetac a ne obavještajac i policajac. Na prvom mjestu su narod i Domovina (uvijek s prvim velikim slovom).

Onda je tu čovjek koji je dok je bio u boljoj zdravstvenoj kondiciji obavezno na procesiji nosio najveću moguću zavjetnu svijeću u Marijino svetište u Mariju Bistricu.

Najveći od najvećih - vječni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji bi mogao predavati politiku na Oxfordu i Cambridgeu, samo kad bi ga pozvali, valjda. No, trebao bi prevoditelja voditi sa sobom. Milan Bandić opterećen je mnogim aferama, različitim kaznenim prijavama i s nekoliko optužnica. Neustrašivi gradonačelnik je nebrojeno puta kazao da se boji samo majke i dragog Boga.

Arhiva NL

Kad se pojave neki pravni problemi ili, recimo, tumačenje Ustavnog suda, onda vukovarski gradonačelnik Ivan Penava jednostavno počne spominjati Božji zakon i onda svi ustavni ili drugi pravni dokumenti ili spisi pred tim Božjim zakonom padaju u vodu, ne vrijede pišljiva boba. Božji zakon je upravo ono što Ivan Penava misli da on jest. Baš ništa različito od toga. Zakon kojeg ili čijeg Boga?, upitat će možda netko. Odgovor je jednostavan - pa našeg, ne valjda njihovog.

Božja država

Ili, pogledajmo slučaj kako je predsjednički kandidat Miroslav Škoro odlučio 2007. godine postati saborskim zastupnikom HDZ-a. Škori se tada nije sviđalo da je jedna politička opcija u predizbornoj kampanji govorila da će ukinuti vjeronauk u školama, pa se valjda samo zbog toga pojavio na Sanaderovoj, HDZ-ovoj izbornoj listi.

»Meni se generalno nije sviđalo zadiranje u nešto što po meni predstavlja srž hrvatske države«, kazao je. Ipak, Ustav RH ne definira Hrvatsku kao vjersku, ili u našem slučaju, konkretno katoličku državu. Nije ovo Saudijska Arabija. Dapače, Ustav poštuje stavke načela sekularnosti jer definira i to da su sve vjerske zajednice odvojene od države.

Ali, nema tu puno pomoći. Rekao bi pokojni književnik Ivo Brešan - Država Božja…Uostalom, pred neki dan je naša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ispričala švicarskim Hrvatima da je Bog kad je dijelio zemlju zaboravio na Hrvate, pa im je potom dao dio koji je namijenio sebi. Od tuda valjda ta iskonska, nepresušna i stalna Božja inspiracija mnogih najviđenijih Hrvata i onih kojima je Bog pomogao da si i unatoč Isusovim riječima, osiguraju zavidno blagostanje.
Ponekad se čini, Bože nam prosti, da su naši najveći vjernici baš i najveći nevjernici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.