Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 3
Sutra: 15° 15° 3
28. ožujka 2020.
Slučaj Uljanik

Sindikat poziva DORH da ispita vezu Jakovčića i Končara: "Neka se Cvitan bavi živim lopovima, a ne političkim mrtvacima"

Ivan Jakovčić, Danko Končar / Foto: Novi list, Glas Istre
Ivan Jakovčić, Danko Končar / Foto: Novi list, Glas Istre
Autor:
Objavljeno: 23. veljača 2018. u 12:46 2018-02-23T12:46:45+01:00

S obzirom na pojedine izjave dane već prije deset godina, koje se sada očito realiziraju na štetu građana Pule, pozivam Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da se uključi i pretrese sve što se do sada dešavalo oko Uljanika, rekao je Bruno Bulić

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) i dalje traži od Uprave Uljanik grupe da odstupi jer smatra kako nije motivirajući faktor za radnike da bi se završio proizvodni program od dvanaest plovnih jedinica koji su uvjet bilo kakvog restrukturiranja i diverzifikacije, poručio je u petak predsjednik sindikata Bruno Bulić, koji je pozvao DORH da istraži sve što se do sada dešavalo oko Uljanika.

Na konferenciji za novinare u Puli rekao je kako ne razumije ponašanje Vlade koja je uz nedavno odobreno jamstvo za 96 milijuna eura, jamac za još oko 700 milijuna eura a koji mogu »pasti na grbaču poreznih obveznika ako se ne završi tih dogovorenih dvanaest brodova«.

»Takvo ponašanje uprave društva, Vlade, jedinica lokalne samouprave, ali i izjave europarlamentarca iz Bruxellesa, koji je navodno plaćen od Danka Končara, izravno involviranog u dokapitalizaciju tog društva, potvrđuje kako se radi o vrlo dobro organiziranoj organizaciji«, izjavio je Bulić.

Pozvao je Državno odvjetništvo (DORH) da istraži sve što se događalo oko Uljanika te da zaštiti državni proračun.

»S obzirom na pojedine izjave dane već prije deset godina, koje se sada očito realiziraju na štetu građana Pule, pozivam Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da se uključi i pretrese sve što se do sada dešavalo oko Uljanika posebno kada se zna da su pojedini političari financijski involvirani s osobama koje idu u dokapitalizaciju Uljanika i koje su dobile koncesiju nad ovim prostorom«, izjavio Bulić.

Novinarima je potvrdio da misli na poslovne odnose europarlamentarca Ivana Jakovčića i Danka Končara.

»To je dokaz kako je politika izravno involvirana s poduzetništvom u prostoru države koja je to dala u koncesiju. Krajnje je vrijeme da se zaštiti državni proračun te da državni odvjetnik umjesto da se bavi s političkim mrtvacima, neka se bavi živim lopovima«, poručio je predsjednik Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD).

Bulić je istaknuo da sindikat mora reagirati jer će »u najboljem slučaju 1100 ljudi ostati bez posla, a isto toliko obitelji bez egzistencije«.

»Socijalne posljedice bit će velike«, upozorio je Bulić dodavši kako je nepojmljivo da Uprava društva koja je dovela kolektiv u ovo teško stanje, predlaže budućnost brodogradilištu i radnicima.

Normalno je, istaknuo je, da to netko drugi učini, te da Nadzorni odbor smjeni i postavi novu upravu društva. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.