Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
28. veljače 2020.
Crno zlato

Nafta je ove godine poskupjela za preko 30 posto. Što nas čeka iduće godine?

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 30. prosinac 2019. u 7:20 2019-12-30T07:20:08+01:00

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, zahvaljujući napretku u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, dok je od početka godine cijena barela na londonskom tržištu porasla oko 27 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 3 posto, na 68,16 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,1 posto, na 61,72 dolara.

Rast cijena nafte četvrti tjedan zaredom zahvaljuje se optimizmu ulagača zbog poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Nakon što je početkom tjedna predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da će se vrlo skoro potpisati prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, u četvrtak je Peking poručio da je u bliskim kontaktima s Washingtonom u vezi tog sporazuma.

Premda je već prije rečeno da je sporazum postignut i da će biti potpisan početkom siječnja, poruke iz Washingtona i Pekinga dodatno su ohrabrile ulagače.

Prema dogovoru, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Poboljšanje trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine podržalo je nadu ulagača da će se zaustaviti usporavanje rasta dva najveća svjetska gospodarstva i dva najveća potrošača nafte u svijetu, što bi trebalo dovesti do jačanja potražnje za 'crnim zlatom' u idućoj godini.

Podršku cijenama pružio je i niz boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog i kineskog gospodarstva.

Među ostalim, objavljeno je da je maloprodaja putem Interneta u SAD-u dosegnula rekordnu razinu, nadmašivši očekivanja analitičara.

Uz to, zalihe nafte u SAD-u pale su prošloga tjedna znatno više nego što se očekivalo, što ukazuje na jačanje potrošnje.

Američki potrošači »ne pokazuju naznake stezanja novčanika, što je pozitivno i za cijene nafte«, rekao je Stephen Innes iz tvrtke AxiTrader.

Podršku cijenama pruža i nedavni dogovor OPEC-a i njegovih partnera, uključujući Rusiju, o daljnjem smanjenju proizvodnje kako bi spriječili preveliku ponudu u uvjetima usporavanja rasta globalnog gospodarstva i potražnje za naftom.

Proizvodnja će u prvom tromjesečju 2020. biti smanjena za dodatnih 500.000 barela dnevno. Trenutno smanjenje proizvodnje OPEC+ iznosi 1,2 milijuna barela dnevno, a novim sporazumom smanjenje će dosegnuti 1,7 milijuna barela dnevno ili oko 1,7 posto globalne naftne proizvodnje.

I dok OPEC smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje, kao što su Norveška i Brazil, već je dulje vrijeme povećavaju.

U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim razinama, oko 13 milijuna barela dnevno, no izvješće tvrtke Baker Hughes, objavljeno u petak, pokazuje da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen prvi put u tri tjedna, i to za njih 8, na ukupno 677.

U isto vrijeme godinu dana prije aktivno je bilo 885 postrojenja.

To znači da će u ovoj godini biti zabilježen prvi pad broja aktivnih bušotinskih postrojenja od 2016., i to za njih otprilike 210.

Zahvaljujući svemu tome, od početka godine cijena nafte porasla je na londonskom tržištu gotovo 27 posto, nakon gotovo 20-postotnog pada u 2018.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela ove godine porasla 36 posto.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.