Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
13. studenoga 2019.
Drugi pokušaj prodaje

Mirovinci žele bivši vojni objekt: Crikvenički Jadran nudi 50,5 milijuna kuna za Club Adriatic

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 8. studeni 2018. u 20:40 2018-11-08T20:40:31+01:00

Ovo je veliki iskorak za Jadran Crikvenica  jer se širimo u novu destinaciju, ističe predsjednik Uprave Jadrana Goran Fabris

RIJEKA Crikvenički Jadran dao je obvezujuću ponudu s cijenom od 50,5 milijuna kuna, odnosno dva milijuna kuna više od tražene cijene, za kupnju Cluba Adriatic, državne tvrtke koja u vlasništvu ima kompleks Baško Polje smješten na najljepšem dijelu Makarske rivijere. Riječ je o drugom pokušaju da se u mandatu ove vlade proda turistički biser podno Biokova koji se sastoji od kampa s tri zvjezdice, hotela, depadansi i terena za rekreaciju. Kompleks je nekad bio vojno odmaralište, a danas iziskuje ogromna ulaganja.

Mirovinski fondovi PBZ CO d.d. i Erste d.o.o. za 199,8 milijuna kuna u svibnju su preuzeli crikvenički Jadran i obvezali se da će ga dokapitalizirati s 200 milijuna i investirati još 450 milijuna kuna. Predsjednik Uprave Jadrana, Goran Fabris, ističe kako je ovo dokaz da Jadran raste i bez dodatne dokapitalizacije.

– Iskoristili smo priliku koja nam se činila zaista povoljna. Naime, ovo neće opteretiti naš investicijski ciklus jer je riječ o samoodrživom projektu jer kompleks ima kamp koji radi i koji otvara put daljnjim investicijama. Smatram da smo napravili veliki iskorak za Jadran jer se širimo u novu destinaciju, rekao nam je Goran Fabris.

Ponuda mirovinaca putem crikveničkog Jadrana jedina je pristigla Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP), a odnosi se na kupnju 100-postotnog udjela u društvu Club Adriatic. CERP je postupak javnog prikupljanja obvezujućih ponuda u Clubu Adriatic pokrenuo 23. kolovoza, po početnoj cijeni od 48,5 milijuna kuna dok je tvrtka Club Adriatic nominalno vrijedna 120,9 milijuna kuna.

Država je u desetak navrata pokušala prodati Club Adriatic, ali to joj još nije uspjelo. Tako je i natječaj u kolovozu objavljen nakon što je Upravno vijeće CERP-a sredinom lipnja utvrdilo da švicarska tvrtka Immo Invest Partner nije u roku platila ugovorenih 54 milijuna kuna. Naime, predstavnici CERP-a i švicarske tvrtke sredinom travnja ove godine su potpisali ugovor, nakon što je Immo Invest Partner jedini dostavio obvezujuću ponudu za kupnju Cluba Adriatic. CERP je tada započeo postupak prodaje Cluba Adriatic objavom javnog poziva za iskazivanje interesa za kupnju i u tom je prvom krugu zaprimljeno 15 pisama namjere, ali je obvezujuću ponudu dostavila samo švicarska tvrtka.

Od potencijalnih ponuditelja tražilo se da osiguraju financijska sredstva da Club Adriatic namiri sve vjerovnike čije su tražbine utvrđene u postupku predstečajne nagodbe. Predstavnici švicarskog investitora najvećim su problemom navodili upravo probleme s vjerovnicima koji nisu htjeli potpisati izjave o namirenju jer su neki od njih uz glavnicu tražili i zatezne kamate. U natječaju objavljenom u kolovozu predviđeno je da će se najboljim ponuditeljem smatrati onaj tko ponudi najvišu kupovnu cijenu, pod uvjetom da njegova obvezujuća ponuda nije uvjetovana odnosno »mora biti dostavljena bez rezervi«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.