Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
26. siječnja 2020.
Suđenje za Fimi mediju

Sanader: U Austriji sam zaradio gotovo dva milijuna eura

Ivo Sanader / Foto Nenad REBERŠAK
Ivo Sanader / Foto Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2013. u 11:35 2013-10-15T11:35:49+02:00

Uz sve privatne poslovne podvige i očevu njemačku zaradu od koje je kupio stan, Sanader je pet godina bio i zaposlenik tirolske Vlade te je u osnovnoj školi predavao vjeronauk. Za to je dobivao 13 godišnjih plaća od oko tisuću eura, rekao je Ivo Sanader

ZAGREB - Nekada najmoćniji hrvatski političar Ivo Sanader danas je na zagrebačkom Županijskom sudu optužbe za korupciju u slučaju Fimi media pokušao odbaciti tvrdnjama da je tijekom 13 godina u Austriji zaradio gotovo dva milijuna eura.

Priču o svojem imetku Sanader je započeo od 1976., kada je kao student za Sportske novosti izvještavao sa Zimskih olimpijskih igara u Innsbrucku. Honorare je, tvrdi, dobivao i od austrijskog skijaškog saveza, a u Austriji je navodno zastupao fotografa Ivu Pervana, s kojim je popola dijelio zaradu od njegovih fotografija.

Kasnije je kao zastupnik Meyer Pressa za istočno tržište kojem je, među ostalim, prodavao erotske fotografije, navodno zaradio između 350.000 i 400.000 eura, a ozbiljno je, kaže, razmišljao i da otkupi tu tvrtku od obitelji vlasnika koji je umro krajem osamdesetih.

Sanader je naveo da je u Austriji 1986. osnovao tvrtku Wapagg koja se bavila uvozom i izvozom. Bilo je pet suvlasnika, a Sanader je bio i predsjednik uprave, za što je dobivao 14 plaća godišnje. "Od toga sam u današnjoj vrijednosti zaradio 175.000 eura u dvije godine, a od zarade od poslova te firme još 300.000 eura", rekao je Sanader.

Osim toga, okušao se i u građevinarstvu, gradivši zgrade u Austriji i hotel u Antalyji. "Kada me Franjo Tuđman pozvao da dođem u Hrvatsku, prodao sam jednom od suvlasnika svoj udio u toj firmi te od toga i projekta u Turskoj zaradio milijun eura", tvrdi Sanader.

Dodao je kako je uz sve to imao i tvrtku registriranu na kućnoj adresi preko koje je sa supruginim ocem Ivom Šarićem zaradio 150.000 eura na studijama izvodivosti ulaganja u preradu otpada, vode i aluminija u Hrvatskoj i BiH. I supruga mu je, kaže, na tvrtki za umjetničko savjetovanje u dvije godine krajem osamdesetih zaradila oko 40.000 eura.

Uz sve privatne poslovne podvige i očevu njemačku zaradu od koje je kupio stan, Sanader je pet godina bio i zaposlenik tirolske Vlade te je u osnovnoj školi predavao vjeronauk. Za to je dobivao 13 godišnjih plaća od oko tisuću eura, rekao je.

Sanader će obranu u slučaju Fimi media nastaviti i poslijepodne.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu