Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
19. listopada 2019.
Slučaj izvlačenja novca

HNS-ovi čelnici Ministarstva kulture krajem svibnja na optuženičkoj klupi

Berislav Šipuš / Snimio Sergej DRECHSLER
Berislav Šipuš / Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 19. ožujak 2018. u 15:30 2018-03-19T15:30:17+01:00

Sutkinja Danijela Kustec prvo je ročište zakazala za 30. svibnja kada bi se Šipuš i Violić trebali očitovati o optužnici kojom ih Uskok tereti za zlouporabu položaja i ovlasti

ZAGREB Suđenje bivšim HNS-ovim ministrima kulture Berislavu Šipušu i njegovoj prethodnici Andreji Zlatar Violić, zbog izvlačenja novca i plaćanja privatnih računa državnim novcem, počet će na zagrebačkom Županijskom sudu krajem svibnja.

Sutkinja Danijela Kustec prvo je ročište zakazala za 30. svibnja kada bi se Šipuš i Violić trebali očitovati o optužnici kojom ih Uskok tereti za zlouporabu položaja i ovlasti.

Riječ je o slučaju zbog koje je Andrea Zlatar Violić i podnijela ostavku u ožujku 2015. Godinu dana kasnije Uskok je pokrenuo istragu, no optužnicu je najprije podigao protiv Šipuša, a potom i protiv bivše ministrice. Postupci su ponovno spojeni krajem rujna prošle godine.

Uskok tvrdi da je podizanjem gotovine i plaćanjem privatnih računa službenom karticom Ministarstva kulture Zlatar Violić državni proračun oštetila za nešto više od 99 tisuća kuna, a sebi u gotovo istom iznosu pribavila »nepripadnu imovinsku korist«, iako je više od 159 tisuća kuna naknadno vratila mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu ministarstva.

U optužnici stoji da je za svoje privatne potrebe podigla nešto više od 146 tisuća kuna koje je beskamatno koristila, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za 4.766 kuna naknade za podizanje te gotovine. Još gotovo 100 tisuća kuna Zlatar Violić je prema tvrdnjama tužiteljstva potrošila plaćajući kreditnim karticama i narudžbenicama privatne troškove u »raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima« u Hrvatskoj i inozemstvu.

Šipuš koji ju je naslijedio na ministarskoj funkciji u gotovini je navodno podigao ukupno 17,800 kuna koje je beskamatno koristio, dok je na privatne troškove u ugostiteljskim objektima i trgovinama, plaćajući kreditnim karticama, potrošio nešto više od 64 tisuće kuna.

Šipuš je naknadno navodno vratio nešto više od 14 tisuća kuna »obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu«, dok je sebi, prema tvrdnjama tužiteljstva, pribavio 68.600 kuna za koliko je oštetio državni proračun.

Oboje od početka odbacuju optužbe i tvrde da nisu krivi. Nakon što je Uskok podigao optužnicu protiv Zlatar Violić HNS je izvijestio kako se nada da će njihova bivša ministrica dokazati svoju nevinost i razjasniti situaciju, podsjećajući da je ostavku zbog ove afere dala kao čin moralne odgovornosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.