Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
26. siječnja 2020.
Rijeka je trebala više

ANKETA RADOVIĆ&PERŠON: Bišćan je u finalu Kupa nadmudrio Bjelicu, a sada mu je trener Dinama uzvratio

Milan Radović, Saša Peršon i Igor Bišćan/Foto Arhiva NL
Milan Radović, Saša Peršon i Igor Bišćan/Foto Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 14. srpanj 2019. u 16:16 2019-07-14T16:16:00+02:00

 Za mene je to bila utakmica u kojoj se nema što izgubiti i najmanje bitno je tko će pobijediti. Trebala se prikazati bolja igra. Uostalom, kada smo se otvorili nešto smo i napravili - kaže legendarni napadač Riječana Milan Radović

RIJEKA Milan Radović bio je zapaženi golgeter Riječana s kraja 70-tih i početkom 80-tih godina, a Saša Peršon stoper reprezentativnog formata s kraja 80-tih i početka 90-tih godina. Obojica imaju svoje viđenje igre Rijeke u Maksimiru i Bišćanova "bunkera" koji je izazvao dosta polemika u riječkoj i hrvatskoj nogometnoj javnosti.

- Normalno da mi koji smo sa strane vidimo neke stvari drugačije od trenera - započeo je Peršon. - Prije svega Rijeka je godina igrala s četiri iza, Bišćan je nakon dugo vremena napravio promjenu i u finalu Kupa u Puli zaigrao s tri stopera, odnosno pet braniča u zadnjoj liniji. Ta odluka se pokazala dobrom po onoj cilj ne bira sredstva. Rijeka je osvojila Kup zahvaljujući tom sistemu. S obzirom na to da se radilo o istom suparniku Bišćan je krenuo s istim receptom u utakmicu Superupa. Rezultat je ovoga puta izostao. Pokazalo se da je Rijeka manje opasna u tom sustavu. Doduše, treba reći da se Bišćan u odnosu na Pulu odlučio na nešto drugačiji profil srednjih veznih igrača, a neki igrači su mu nedostajali u odnosu na taj ogled. Međutim, Bišćan je iskusan trener i sigurno će iz ovakve utakmice izvući pouke i Rijeka sigurno protiv ekipa slabijima od sebe ili ravnima sebi neće igrati ovako zatvoreno. Ovo je bio eksperiment protiv Dinama, očekivalo se da će "modri" biti goropadni na svojem terenu i Bišćan je očito želio zatvoriti prilaze svojem golu, te je pritom Rijeka dosta teško dolazila do prilika. Pitanje je naravno može li se ovakvim taktičkim pristupom nešto napraviti u Europi. Mislim da će to u prvom redu ovisiti o suparniku. U prvom redu smatram da ako je Rijeka cijelu sezonu igrala s četiri iza vjerujem da će tako igrati u većem dijelu nove sezone. Bišćan je po meni ovu promjenu s pet iza napravi samo za ovu utakmicu. Nije se htio otvoriti i riskirirati da rano primi gol ili dva, a onda da nastane raspad sistema. 

- iskreno rečeno očekivao sam puno više od Rijeke u ovoj utakmici - započeo je Radović. - Za mene je to bila utakmica u kojoj se nema što izgubiti i najmanje bitno je tko će pobijediti. Trebala se prikazati bolja igra. Uostalom, kada smo se otvorili nešto smo i napravili. Normalno da ne možeš pustiti Dinamo da napada jer pitanje je trenutka kada ćeš primiti gol. Na kraju krajeva relativno rano smo primili gol, koji je fantastičan. Svaka čast Gojaku, ali ne smije se dogoditi da onako pobaca tri igrača na malom prostoru kao u malom nogometu. Što se sustava tiče Bišćan se odlučio na sličan raspored kao u Puli s time da je očito odlučio odmoriti Pavičića koji je glavni igrač u veznom redu. Vidjelo se kada je ušao kako je Rijekina igra odmah bila tečnija. Ruku na srce, Bišćan je u finalu Kupa nadmudrio Bjelicu, a sada je Bjelica uzvratio Bišćanu istom mjerom. Osim od Rijeke očekivao sam više i od Dinama. Iako su izgubili u finalu Kupa meni su modri bolje igrati u Puli nego sada u Superkupu. Barem ja to tako vidim! Najveći problem Rijeke su napadači. Ne može Čolak sve sam, ostatak ekipe mu se ne pridodaje, predaleko su od njega. Možda se trebalo malo više izaći da Dinamovci nemaju toliko prostora. Ovako je Čolak ostao sam na širokom prostoru i trčao između četiri njihova braniča.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu