Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
20. siječnja 2020.
"Sveta zemlja"

The Rock došao podržati Havajce u borbi protiv gradnje kontroverznog teleskopa

Foto: YouTube/Screenshot
Foto: YouTube/Screenshot
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2019. u 9:04 2019-07-27T09:04:26+02:00

Gradnja teleskopa visokog 30 metara trebala je početi 15. srpnja - na dan kada su počeli prosvjedi. Prosvjednici su blokirali cestu i vrata na gradilištu

Dwayne "The Rock" Johnson se pridružio Havajcima na mirnom prosvjedu protiv teleskopskog projekta vrijednog 1,4 milijarde dolara na vrhu vulkana Mauna Kea.

"Ono što sam danas shvatio, veće je od teleskopa", rekao je Johnson novinarima tijekom prosvjeda, koji traje već 10 dana.

"To je čovječanstvo. To je kultura. Naši su ljudi, polinezijski ljudi, koji su voljni umrijeti ovdje kako bi zaštitili ovu zemlju. Ovu vrlo svetu zemlju u koju tako snažno vjeruju", dodao je.

Johnson je rođen u Kaliforniji, ali je pohađao srednju školu u Honoluluu, prenosi Page Six.

Gradnja teleskopa visokog 30 metara trebala je početi 15. srpnja - na dan kada su počeli prosvjedi. Prosvjednici su blokirali cestu i vrata na gradilištu. U srijedu su pjevali i plesali hulu.

Astronomi kažu kako će visoki teleskop, koji se sastoji od 18 katova, a koji financiraju privatne tvrtke i javna sveučilišta, dati jedinstven pogled na kozmos, ali prosvjednici kažu kako je projekt planiran na svetoj zemlji.

"Kada stvari eskaliraju do takve emocionalne visine, to je znak da se nešto mora učiniti", rekao je Johnson.

Na planini je već 13 teleskopa koji se ne koriste tijekom prosvjeda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.