Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 6
Sutra: 13° 13° 6
16. prosinca 2019.
Natječaj za autorske audiovizualne projekte

REFINERI: Pročešljajte ideje s profesionalcima

Jelena Androić, Željka Sukova i Aleš Suk / Foto Ivica TOMIĆ
Jelena Androić, Željka Sukova i Aleš Suk / Foto Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 1. ožujak 2014. u 12:14 2014-03-01T12:14:55+01:00

Autori koji apliciraju na natječaj otvoren do 28. ožujka ne moraju imati prethodnog filmskog iskustva, već će fokus pri odabiru biti na konceptu i autorskoj viziji, originalnosti i inovativnosti pristupa

RIJEKA Riječka udruga UKUS otvorila je natječaj za originalne autorske audiovizualne projekte od kojih će osam odabranih dobiti priliku usavršiti se pod okriljem iskusnih filmskih profesionalaca, a četiri najbolja sudjelovati i razvijati se u sklopu poznate europske radionice Ex Oriente. 

   Radi se o nastavku prošle godine uspješno pokrenutog programa REFINERI koji su Željka Sukova i Aleš Suk iz udruge Ukus osmislili s ciljem potpore i razvoja autorskih hibridnih audiovizualnih projekata. REFINERI platforma već je prve godine održavanja postala i dijelom međunarodne radionice za razvoj dokumentarnoga filma Ex Oriente Film koju organizira Institut dokumentarnoga filma (IDF) iz Praga, što je prošlog ljeta u Rijeku dovelo šezdesetak vrhunskih europskih stručnjaka s područja filma i audiovizualne industrije.

Četiri odabrana projekta u sklopu REFINERI platforme pridružena su tada ostalim projektima međunarodne Ex Oriente radionice te su njihovi autori imali prilike besplatno sudjelovati u petodnevnim predavanjima, projekcijama, konzultacijama »jedan na jedan« i grupnim sesijama. 

   Ove godine REFINERI program odvijat će se tijekom cijele godine, odnosno u tri dijela. Naglasak je ponovo na tzv. hibridnim filmskim projektima koje Sukovi već nekoliko godina pokušavaju popularizirati, a autori koji apliciraju na natječaj ne moraju imati prethodnog filmskog iskustva, već će fokus pri odabiru bili na konceptu i autorskoj viziji, originalnosti i inovativnosti pristupa.

Natječaj je otvoren do 28. ožujka ove godine, nakon čega će biti odabrano osam najboljih projekata koji će u travnju sudjelovati na prvom »sessionu« programa. Ovogodišnji tutori s kojima će se autori odabrani na natječaju imati priliku družiti u travnju su kultni hrvatski redatelj Lordan Zafranović, poznati češki dokumentarist Peter Kerekeš koji je nedavno dobio nagradu čitatelja Tagesspiegela na ovogodišnjem Berlinaleu te francusko-belgijski dramaturg, glazbeni umjetnik i kulturni aktivist Guillaume Maupin. Njima će se u ulozi tutora pridružiti i inicijatori REFINERI programa – bračni par Suk. 

Art-kino Lab

Ravnateljica Javne ustanove Art-kino »Croatia« Slobodanka Mišković predstavila je tzv. Art-kino Lab, odnosno novi prostor u sklopu Art-kina namijenjen filmskim radionicama. Radi se o prostoru nedaleko Art-kina u vlasništvu Grada Rijeke koji je opremljen projektorom, zvučnicima i bežičnim internetom te je osmišljen za filmska predavanja i radionice i općenito kao pomoć filmskim autorima. U Art-kino Labu održat će se i prvi »session« programa REFINERI.

   Nakon prvog »sessiona« koji je simbolički nazvan »češljanje«, bit će odabrana četiri najbolja projekta koji će dobiti priliku sudjelovati na međunarodnoj Ex Oriente Film radionici. U ime suradnje programa REFINERI i ovog popularnog dugogodišnjeg projekta praškog IDF-a, Rijeka će tako ponovo u srpnju ove godine ugostiti niz značajnih autora i profesionalaca iz svijeta filma poput, primjerice, Madsa Mikkelsena, selektora festivala CPH:DOX iz Danske, Chi-hui Yang – pisca, selektora i filmskog kustosa njujorške MOMA-e ili pak češkog redatelja i producenta Filipa Remunde.

Pritom će ponovo niz projekcija i programa biti otvoreno i za javnost, poput izložbe likovne i filmske umjetnice Šejle Kamerić, dobitnice mnogih nagrada čija su djela uključena u važne svjetske muzeje. Program REFINERI imat će potom u mjesecu studenom i treći »session« na kojem će najbolja dva projekta proći kroz završnu fazu, odnosno postprodukciju, s ciljem da do kraja godine budu u potpunosti dovršeni. 

   Platforma REFINERI odvija se u suradnji s Art-kinom »Croatia« i kroz partnerstvo s IDF-om, a financijsku potporu dobila je i od HAVC-a, Zaklade Kultura Nova te MEDIA programa EU.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.