Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
21. siječnja 2020.
Slavna glumica štiti životinje

Pamela Anderson u francuskom parlamentu protiv šopanja gusaka

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. siječanj 2016. u 15:03 2016-01-15T15:03:16+01:00

Od guščje se jetre proizvodi pašteta koja za Francuze predstavlja nacionalno blago. I patke i guske u Francuskoj se uzgajaju prvenstveno zbog jetre

PARIZ - Slavna glumica i fotomodel Pamela Anderson 19. siječnja će u Burbonskoj palači, sjedištu francuskog parlamenta, sudjelovati na konferenciji za novinare koju organiziraju Stranka zelenih i zaklada Brigitte Bardot, a svrha joj je predstaviti prijedlog zakona o "zabrani šopanja gusaka".

Pamelu Anderson obožavatelji pamte po ulozi u Baywatchu, rekordnih 14 duplerica Playboya, kućnoj pornografiji, ali i dugogodišnjem gorljivom angažmanu u organizaciji za zaštitu prava životinja PETA. 

Zato su je i Zaklada Brigitte Bardot i zastupnica stranke Europa Ekologija Zeleni (EELV) Laurence Abeille pozvali da im pomogne u usvajanju zakona protiv šopanja gusaka. 

Od guščje se jetre proizvodi pašteta koja za Francuze predstavlja nacionalno blago. I patke i guske u Francuskoj se uzgajaju prvenstveno zbog jetre. 

U Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj i Poljskoj zakonom je zabranjeno šopati guske, a u Francuskoj ne samo da je dopušteno, već je i zaštićeno na najvišoj političkoj razini. 

Prije Božića 2005., pariški je parlament uz potporu svih stranaka čuvenu "foie gras", tradicionalnu paštetu od jetre šopanih gusaka ili pataka, uvrstio na popis francuskoga kulturnog blaga. Međunarodne i nacionalne udruge aktivista koji se bore za zaštitu životinja bespomoćne su. 

"Iz zaklade Brigitte Bardot predložili su mi da Pamelu Anderson uključim u ovaj projekt i to sam učinila", rekla je Abeille u emisiji "20 Minutes", želeći uz pomoć glumice privući pozornost javnosti na nehumano dvotjedno šopanje peradi uz pomoć mašine koja nalikuje lijevku nakon čega su životinje spremne za klanje jer im je jetra teška i do dva kilograma. 

"Ne sumnjam da će neki moji kolege u Burbonsku palaču u utorak doći iz čiste znatiželje, kako bi vidjeli Pamelu. No meni to odgovara, ako ih uspijem učiniti imalo osjetljivima na ovo pitanje", kazala je Abeille. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.