Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
31. ožujka 2020.
Slavna sopranistica 23. srpnja na otvorenju ATP Umaga

Montserrat Caballé: Iako mi je 78 godina, još ne razmišljam o mirovini

Montserrat Caballé
Montserrat Caballé
Autor:
Objavljeno: 18. srpanj 2011. u 7:33 2011-07-18T07:33:00+02:00

Još uvijek imam snage za nastupe, no do kad će tako biti – to samo Bog zna. Što ću raditi kad odem u mirovinu, ne znam, još uvijek imam mnogo posla, poručuje operna diva koja očarava publiku diljem svijeta

María de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folc kojoj u opernom svijetu već desetljećima tepaju La Superba pjevat će 23. srpnja na otvorenju ATP Umag 2011. na stadionu Stella Maris. Slavna sopranistica već je nekoliko puta u više od pola stoljeća dugoj karijeri otvarala velika sportska događanja – pjevala je službenu himnu na otvorenju Olimpijskih igara u Barceloni i svojim nastupom otvorila finale Lige prvaka na Camp Nou stadionu u Barceloni.

A prije njenog dolaska u Hrvatsku, s najvećom španjolskom opernom divom uspjeli smo razmjeniti par pitanja i to nažalost samo elektronskom poštom jer iako joj je 78 godina, neuništiva Montserrat Caballé radi punom parom.

Velika Caballe u društvu je poznata kao glavna zabavljačica i žena velikog srca, iako su je kroz život pratili brojni problemi sa zdravljem, njena energija je uvijek bila jača i iz svega je izašla kao pobjednica. Osobnošću, ljudskom toplinom, karizmom i nevjerojatnim glasovnim mogućnostima Caballe očarava publiku diljem svijeta već gotovo pet desetljeća. Ljubav prema glazbi prenijela je i na kćer, Montserrat Martí koja je također uspješna operna pjevačica koja nerijetko nastupa sa svojom majkom.
   

Svih 140 uloga jednako važno

Doista odlazite u mirovinu, je li ovo zaista vaša oproštajna turneja čiji je kraj najavljen 2013. godine?

   – Ne, nisam na oproštajnoj turneji, to je greška, kriva informacija. Još nisam sigurna kad ću u mirovinu, imam ugovorene nastupe sve do 2014. godina. Iako mi je 78 godina, moje je zdravlje još dobro, još uvijek imam snage za nastupe, no do kad će tako biti, to samo Bog zna.
   Što ću raditi jednog dana kad odem u mirovinu, ne znam, još uvijek imam mnogo posla i zapravo vremena za podučavanje nemam. Jedina stvar koju činim po pitanju podučavanja i to već deset godina jest svake godine održavam masterklasu u Zaragozi nakon Međunarodnog pjevačkog natjecanja Montserrat Caballé. To će se natjecanje ove godine održati u rujnu.

   Koje su uloge obilježile vašu bogatu karijeru?

   – Tijekom karijere otpjevala sam 140 uloga i baš svaka od njih bila mi je iznimno važna stoga mi je neizmjerno teško izdvojiti jednu ili više njih za koje bih mogla reći da su bile važnije od drugih. Međutim, za kritiku, publiku i međunarodne medije možda dvije najvažnije uloga moje karijere jesu ona iz 1965. godine u dvorani Carnegie Hall u New Yorku gdje sam debitirala i to rolom Lucrezije Borgia, te uloga Norme u milanskoj Scali.

   Tijekom karijere ostvarili ste brojne suradnje s glazbenim velikanima. S kojim ste kolegama ostvarili najbolju suradnju, a s kim se niste baš našli?

   – Doista sam surađivala s tako mnogo vrsnih pjevača i interpretatora tako da je mi je gotovo pa nemoguće izdvojiti nekoga posebno. U životu sam uvijek imala kraj sebe četiri vrsna tenora – svog supruga Bernabéa Martíja, Luciana Pavarottija, Placida Dominga i Joséa Carrerasa. Za mene su sve kolege s kojima sam dijelila pozornicu fantastični, nikad s ni sa kim nisam imala problema i na svakim sam uspostavila poseban osjećaj, specifičnu glazbenu suradnju.
   

Moja ljubav i moj život

Vaš duet »Barcelona« s Freddijem Mercuryjem bit će u povijesti glazbe zabilježen kao jedan od najupečatljivijih nastupa. Kakav je bio osjećaj pjevati s glazbenim genijalcem kao što je bio Mercury?

   – Pjevati s Freddijem Mercuryjem bio je jedan od onih trenutaka u mom profesionalnom životu koji ću uvijek pamtiti, jedno od mojih najvećih profesionalnih zadovoljstava. On je bio tako divna osoba i nevjerojatan glazbenik. Naš duet je bio specifična prilika da publika uživa u dva glazbena žanra istovremeno – klasici i pop glazbi. Glazba naime nema granica i naš je duet jedan od tih primjera. Zauvijek ću s puno ljubavi pamtiti tu suradnju i nikad neću zaboraviti Freddija. Doista je velika šteta što nas je napustio tako rano.

   Poznati ste i po dugogodišnjem humanitarnom radu, ambasadorica ste dobre volje UNESCO-a i već godinama pomažete napuštenoj djeci. Otkuda tolika posvećenost humanitarnom radu?

   – Ambasadorica sam dobre volje UNESCO-a u Parizu sam već mnogo godina, kao i ambasadorica Ujedinjenih naroda za izbjeglice. UNICEF-u pripadam kad god me zatreba jer iskreno vjerujem u humanost i u potrebu da pomažemo potrebitoj djeci gdje god da na svijetu žive jer su ona naša budućnost i moramo se skrbiti o njima. To su vrijednosti kojima su me naučili moji roditelji dok sam bila djevojčica i to je moja filozofija života.

   Vaš suprug Bernabé Martí također je operni pjevač, a ponekad pozornicu podijelite i s kćerkom Montserrat Martí?

   – Supruga sam upoznala na pozornici i samo šest mjeseci kasnije smo se vjenčali, on je moja ljubav i moj život. I svaki put kad smo imali priliku nastupiti zajedno, bilo je to neizmjerno zadovoljstvo. Međutim, zbog zdravstvenih problema morao je vrlo brzo otići u mirovinu. Sad vrlo lijepu karijeru gradi naša kćerka Montserrat Martí. Posebna je radost kad možemo zajedno pjevati na pozornici jer osjećaj između majke i kćeri je doista poseban i publika to svaki put osjeti. Moja kćerka je sad prvi put trudna i zaista sam sretna što ću uskoro konačno postati baka.
   

Veselim se dolasku u Hrvatsku

Što pripremate za ovaj nastup pred hrvatskom publikom?

   – Pjevati ću program koji uključuje operne arije, španjolsku glazbu i crossover skladbe. Po prvi put ću imati priliku zapjevati s Tonyjem Cetinskim i tomu se baš veselim. Nadam se da će publika uživati u koncertu i zaista se veselim ponovnom dolasku u Hrvatsku iz koje sam nekoliko godina izbivala. Posljednji put sam nastupala u Zagrebu i Puli i to s kćerkom.

   Kakva je Montserrat Caballé kad ne pjeva? Što radite kad ne nastupate?

   – Meni je najvažnija stvar na svijetu moja obitelj. Stoga kad ne nastupam ili kad nisam na putovanjima, svo vrijeme provodim s obitelji, uživam u svakom trenutku provedenom zajedno. Nikad nisam imala puno vremena zbog nastupa, međutim nastojim između svakog koncerta otputovati kući, barem na dan ili dva kako bi bili zajedno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.