Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
Blues ljeto

Svjetska zvijezda Ana Popović stiže u grad na brege: Jedan od najvećih koncerata u povijesti Kastva

Ana Popović / Foto: M. ANIČIĆ
Ana Popović / Foto: M. ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 27. lipanj 2019. u 12:03 2019-06-27T12:03:25+02:00

Svirala su u Kastvu mnoga danas etablirana imena blues glazbe, ali dolazili su ovdje u svojoj - embrionalnoj fazi. Ana ​Popović dolazi, slobodno tako mogu reći, kao jedna od najvećih svjetskih zvijezda pa i ne samo blues scene, kaže Damir Halilić Hal 

​KASTAV - Iskreno - oduševljena sam! Nisam očekivala ovoliku ljepotu, zaljubila sam se u Kastav. Grad je prelijep, jedinstven upravo onakav kako moja obitelj i ja zamišljamo gradove idealne za odmor. Iako sam se jako veselila nastupu na festivalu za koji znam kako okuplja velika imena blues scene, nakon ovakvog susreta s Kastvom još se više veselim koncertu koji je zakazan za 3. kolovoza.

Istaknula je to Ana Popović, po mnogima jedna od najboljih gitaristica, i gitarista općenito, na svijetu.

Danas živi u SAD, u Los Angelesu nakon što je desetak godina provela u Amsterdamu. Mladenačke je godine, gdje ju je u svijet bluesa, uz dakako oca Milutina, uveo i neprijeporni gitaristički virtuoz Radomir Mihajlović Točak, provela u Beogradu.

Svjetska zvijezda

- Svoj sam puni razvoj doživjela u SAD. Jako volim i Amsterdam, ali ipak domovina bluesa je Amerika tako da se svaki pravi poklonik te vrste muzike najbolje osjeća tamo gdje su korijeni, tamo gdje je domovina bluesa, istaknula je Ana Popović.

​Konferencija za novinare organizirana u ugodnom hladu terase restorana Kukuriku, u čijem je hotelu s obitelji Popović i odsjela, imala je svoj iscrpni uvod na kojem je Damir Halilić Hal prezentirao novosti ovogodišnjeg kastvaskog blues ljeta.

​- Jerry Ricks blues festival, kako se od ove godine naziva poznati, dugovječni kastavski blues festival, održat će se od 25. srpnja do 4. kolovoza, a nastao je fuzijom dva renomirana festivala, našeg kastavskog i opatijskog.

Zahvaljujući objedinjavanju, u 11 dana trajanja i 30 koncerata odvijat će se u nizu gradova, od Mošćeničke Drage do Klane, dok su za sam Kastav rezervirani koncerti poput ovog Ane Popović koji ide u red najznačajnijih nastupa od kako naš festival postoji. Svirala su u Kastvu mnoga danas etablirana imena blues glazbe, ali, da se tako izrazim, dolazili su ovdje u svojoj - embrionalnoj fazi.

Ana ​Popović dolazi, slobodno tako mogu reći, kao jedna od najvećih svjetskih zvijezda pa i ne samo blues scene, bio je rezolutan Hal.

Damir Halilić, Ana Popović i Saša Brusić / Foto: M. ANIČIĆ

Utjecaj genetike

S pravom jer doći do nastupa Ane Popović nije ni malo jednostavan posao. Riječ je o jedinoj ženi koja je nastupala unutar Jimi Hendrix Experiencea, gitaristici koji obožavaju i zovu na svoje nastupe veličine poput Jeffa Becka, ali i umjetnici koja specifičnim izričajem privlači svjetske blues glazbenike da budu gosti na njezinim albumima i nastupima. Upitana na utjecaj genetike, korijena na njezin glazbeni izričaj bila je vrlo jasna.

- Ne, iako jako cijenim glazbeno područje na kojem sam odrasla i stasala kao gitaristica, moj je jezik jezik bluesa, ja sam na neki način blues puristica tako da u mojim pjesmama nema, ili barem tako mislim, utjecaja ni Balkana, kao ni Amsterdama gdje sam dugo vremena nastupala. Jedina moja veza s mojom poviješću je album Stil Maiking History koji sm objavila 2007. godine, a koji u podlozi ima neku vrst odgovora na Miloševićev režim u kojem sam odrasla, istaknula je na kraju Popović.

​Konferenciji za novinare je uz navedene bio prisutan i Saša Brusić, odnedavno direktor TZ Kastva koji i zahvaljujući kastavskim ljetnim spektaklima, jer Jerry Ricks blues festival i nastup Ane Popović to svakako jesu, uspješno nastavlja s izgradnjom željnog imagea Kastva kao neprijeporne kulturno-turističke veličine ovog dijela Europske unije.

Savršena blues žena

- Moj je izgled uvijek izazivao nemalo zabune. Volim izgledati ženstveno, volim Izgledati kao žena. Da, volim izgledati i atraktivno koliko god je to u prvo vrijeme izazivalo silne šokove. Krhka, privlačna žena odjevena apsolutno kao žena i moćni zvuk gitare. Do moje pojave blues nije nikao bio u tim »modnim« kanonima, pa su i žene koliko god bile ženstvene na blues bini morale izgledati kao kauboji, istaknula je Popović na Halovu primjedbu kako je njezina virtuoznost »upakirana« u atraktivni izgkled čini savršenu cjelinu na današnjem glazbenom nebu koje, htjeli li to mi ili ne, traži i adekvatni marketinški pristup.

- Sve do dolaska u SAD, u Los Angeles gdje već neko vrijeme živimo, pitali su me: OK svirate gitaru, ali od čega živite. Sada, u SAD, konačno mogu živjeti upravo od onog što najviše volim, od sviranja gitare, od bluesa.

Uostalom, zašto ne. Jer Ana Popović izgleda uistinu savršeno. Kao žena.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.