Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
23. siječnja 2020.
Zanimljivo gostovanje

Osvajanje Kine: Evo kako su se članice Putokaza provele na Dalekom Istoku

Osvajanje Kine: Evo kako su se članice Putokaza provele na Dalekom Istoku
Osvajanje Kine: Evo kako su se članice Putokaza provele na Dalekom Istoku
Autor: ,
Objavljeno: 11. listopad 2017. u 8:51 2017-10-11T08:51:29+02:00

Osam vokalistica Putokaza kineskoj je publici pripremilo pravo iznenađenje izvevši neke od atmosferičnih pjesama s albuma »Mjesec« na kineskom jeziku u prepjevu Rite Zhao Simonić

RIJEKA Riječki Putokazi prepuni su se dojmova vratili s kineske turneje na koju su otputovali 30. listopada na poziv Ministarstva kulture NR Kine. Zahvaljujući gostovanju hrvatskih glazbenika na festivalima Chuama i Tianchang, a to su uz Putokaze bili Tamara Obrovac Transhistria Ensemble i Bow vs. Plectrum, zadnjih sedam dana u Kini bilo je u znaku hrvatske jazz i etno glazbe.

Djevojke iz Putokaza – Jasmina Sokoli, Mia Doričić, Antonia Svetina, Dolores Marinić, Helena Živković, Magda Martedić, Branka Matić Dereta i Vedrana Lisica, pod umjetničkim vodstvom Mirande Đaković, osvojile su simpatije publike. One su u Kini predstavile tradicijsku etnoglazbu našeg podneblja i dašak hrvatske kulture prenijele putem svojih jazz, etno i world music albuma »Zemlja« i »Nova Zemlja«, a izvele su i dio repertoara s albuma »Androida«, »Mjesec« i »Porculan«.

Zahvalni na pozivu

Na Chuama Music Festivalu održale su dva koncerta, a u Pekingu jedan. Pekinška izvedba bila je obogaćena fotografijama Hrvatske koje je snimio Renco Kosinožić, uz videoprojekciju Martina Šesnića. Osam vokalistica Putokaza kineskoj su publici pripremile pravo iznenađenje izvevši neke od atmosferičnih pjesama s albuma »Mjesec« na kineskom jeziku u prepjevu Rite Zhao Simonić.

kina0putokazi

– Čast je bila nastupiti pred publikom jedne od najstarijih svjetskih civilizacija i doista smo zahvalni na pozivu Kineskog ministarstva kulture kao i Gradu Rijeci na potpori gostovanja. Predstavili smo tradicijsku glazbenu baštinu našeg kraja te uspješnice s naših jazz etno i world music albuma. Kineska publika doista je pozitivno reagirala tijekom koncerata, a jedan od naših hitova »Naranča« očito »priča sve jezike« jer su je i Kinezi s oduševljenjem dočekali. U publici smo uočili slušatelja koji ju je doslovce pjevao s nama. No, posebno su se iznenadili čuvši naše dvije pjesme prevedene na kineski.

putokazi0kina2

Kroz nastupe, kao i na svečanom primanju za ambasadore naglasili smo kako dolazimo iz grada, Europske prijestolnice kulture 2020., a kineski mediji bili su zainteresirani doznati o trideset i četverogodišnjem djelovanju Putokaza, kao i o prepjevima na kineski, otkrile su nam članice Putokaza.

Iako im 10 dana svakako nije bilo dovoljno da u potpunosti urone u kinesku kulturu, njezin su djelić ipak uspjele vidjeti i doživjeti što kroz interakciju s domaćinima, što kroz promatranje, upijanje i razgledavanje znamenitosti.

Nitko ne poznaje engleski

– Uočile smo mnogo razlika od naše kulture, šokirala nas je užurbanost, gužvovitost i galama kineskih velikih gradova, a opet smo se uvijek osjećale sigurno. Kinezi su izrazito dobronamjerni te iako gotovo nitko ne poznaje engleski, a ako i budete te sreće da nađete nekoga tko će vam se obratiti na engleskom, trebat će vam i za tu interakciju puno vremena i strpljenja, svim se silama trude pomoći i udovoljiti. Radoznale su nas oči promatrale na svakom koraku, ali ne zlonamjerno ili ksenofobno, već zadivljeno pa su nas često i kradom slikali, a hrabriji su i prilazili s tim zahtjevom.

Razgledavajući arhaične građevine i hramove Jinchenga i Pekinga osjećale smo se maleno, mlado i neznatno pred tisućama godina tradicije i izuzetne mudrosti, a s druge nas je pak strane šokirala »prirodnost« suvremenih Kineza pa smo često zaobilazile javne wc-e koji rijetko imaju vrata, a i kad ih imaju, ne koriste se, dodale su.

Kinu su upoznale i kroz hranu koja je prvih dana posebno izazivala njihovu znatiželju pa su se hrabro upuštale u svaki novi zalogaj.

– Gotovo sva su nas jela oduševila, izuzev nekoliko nenadanih »vatrenih« dragulja, međutim nakon nekoliko dana zaželjesmo se jednostavne europske zobene kaše za doručak koji je u Kini namirnicama jednak ručku ili večeri i često vrlo težak. Ipak, odmah smo prepoznale da se osjećamo jako dobro i lagano zbog raznovrsnog povrća i nedostatka šećera u prehrani, rekle su dame iz Putokaza.

Tamara Obrovac i
Bow vs. Plectrum

Međunarodni glazbeni festival Chuama 2017. na kojem su nastupili Putokazi otvoren je prvog dana listopada u Jinchengu, gradu u kineskoj pokrajini Shanxi, poznatijoj po rudarstvu i teškoj industriji, nego po glazbi. Radi se o glazbenoj manifestaciji koja je prvi puta održana u srpnju 2013. godine kada se na njoj predstavilo desetak lokalnih bendova.

Organizatori su u međuvremenu, nastojeći proširiti krug izvođača i glazbenih stilova, počeli pozivati goste iz inozemstva kako bi festivalu osigurali međunarodni karakter. Ovogodišnje izdanje vezano je uz Kulturnu sezonu 2017. godine, mehanizma suradnje 16+1, koji uključuje Kinu i 16 zemalja srednjeg i istočnog dijela Europe. Osim Putokaza, od hrvatskih glazbenika u Kini su se predstavili Tamara Obrovac Transhistria Ensemble i Bow vs. Plectrum koji su nastupali pred kineskom publikom na otvorenoj pozornici slikovitog Parka prirode planine Ju.

Otvaranje festivala Chuama poklopilo se s obilježavanjem kineskog Dana državnosti, a tim povodom održan je i Forum kulturnih i kreativnih industrija inicijative »Pojas i put«, na kojem su sudjelovali predstavnici diplomatskih misija, institucija i medija iz Hrvatske, Kine, Albanije, Latvije, Mađarske, Poljske, Slovenije i Srbije. Na forumu se govorilo o mogućnostima kulturne suradnje i koliko kulturni sektor neke zemlje može ojačati turističku ponudu, što je ilustrirano primjerima iz Hrvatske. Sudionici foruma odgovarali su i na brojna pitanja srednjoškolaca i polaznika glazbenih škola iz Jinchenga.

Hrvatski glazbenici i njihovi kolege iz deset zemalja sredinom tjedna zaputili su se u Peking, gdje su do nedjelje navečer nastupali u Palači kultura nacija u sklopu Glazbenog tjedna Tianchang Peking 2017.

obrovac

Glazba spaja ljude

Prvom nastupu u jednoj od tzv. Deset velikih zgrada NR Kine, odnosno objekata koji su nastali u kineskoj prijestolnici 1959. godine u čast 10. obljetnice uspostave NR Kine, prethodila je konferencija za medije na kojoj su u petak sudjelovale Tamara Obrovac, utemeljiteljica Putokaza Miranda Đaković i jedna od njihovih pjevačica Vedrana Lisica.

– Voljela bih u prvom redu zahvaliti volonterima koji su sve ove dane proveli s nama i pokazali nam svoje veliko srce. Glazba spaja ljude te sam uvjerena da će ova emocija trajati duže od Kulturne sezone 2017. Kultura je važna i ljude treba povezivati kroz nju, istaknula je Obrovac čiji je nastup oduševio posjetitelje oba festivala.

Istarsku glazbenicu pratio je njezin Transhistria Ensemble u kojem sviraju Uroš Rakovec, Fausto Beccalossi, Krunoslav Levačić i Žiga Golob. Po povratku u domovinu istarska je glazbenica na Facebooku napisala: »Vratili se iz Kine! Tri koncerta, dojmovi raznoliki, u svakom slučaju zanimljivo iskustvo, a više o svemu uskoro... Odmah po povratku u Zagreb, završavam rad na glazbi za predstavu »Apoksiomen«, premijera je u petak, 13. listopada u HNK u Zagrebu.«

Poziv na kineske festivale dvojcu Bow vs. Plectrum koji čine akademski glazbenici Filip Novosel na tamburi i Tihomir Hojsak na kontrabasu također je bio pun pogodak jer Kinezi nisu ostali imuni na zanimljiv spoj stilova, gudala, trzalice, etna i jazza.
– Ovako izgledaju plakati koji najavljuju naš veliki koncert na Tianchang Art Festivalu u Beijingu! Bit će nam velika čast nastupiti u Cultural Palace of Nationalities! Tim više što se radi o jednoj od najpoznatijih dvorana na azijskom kontinentu, a sama zgrada jedno je »deset veličanstvenih« arhitektonskih zdanja, podignutih prilikom 10. obljetnice NR Kine, objavili su na Facebooku uoči nastupa 6. listopada.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.