Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
25. siječnja 2020.
Istarski glazbenik ima uspješan novi singl

Intervju Mateo Pilat: 'Uživam pjevati i dijeliti pjesme s publikom'

Mateo Pilat novu je pjesmu predstavio na Aurea festu / Foto  PAOLO GENTILINI
Mateo Pilat novu je pjesmu predstavio na Aurea festu / Foto PAOLO GENTILINI
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2019. u 17:59 2019-09-14T17:59:08+02:00

Kada je glazba u pitanju, ja sebe od početka zamišljam i doživljavam pjevačem ljubavnih pjesama. Dakle i pjesma »Dok odlaziš« govori o ljubavi, otkrio nam je talentirani Mateo Pilat

RIJEKA Pjesma »Dok odlaziš«, novi singl Matea Pilata, kratko nakon predstavljanja plasirala se na HR Top 40, top ljestvicu najemitiranijih singlova domaće glazbe koju pokrivaju najveće nacionalne, regionalne te brojne lokalne postaje.

Bio nam je to izvrstan povod s ovim mladim, talentiranim istarskim glazbenikom kojeg je šira javnost upoznala zahvaljujući showu »The Voice – najljepši glas Hrvatske«.

Vaš novi singl »Dok odlaziš« ušao je na HR Top 40, ljestvicu najemitiranijih singlova domaće glazbe. Kako to komentirate? Jeste li to očekivali?

– Ne znam jesam li baš očekivao, ali priželjkivao jesam. Kad vjeruju u svoju pjesmu, svi glazbenici žele da ona zaživi među ljudima i bude prihvaćena. Nisam izuzetak i jako me veseli taj ulazak na HR Top 40. Baš jako.

Kao trubadur

Kažete da je ova pjesma satkana od čiste emocije i da ste se u njoj odmah pronašli. Za one koji je nisu čuli, o čemu govori?

– Ja sebe kada je glazba u pitanju, od početka zamišljam i doživljavam pjevačem ljubavnih pjesama. Da sam živio u srednjem vijeku, vrlo vjerojatno bih bio trubadur. Dakle i ova pjesma govori o ljubavi. O onoj situaciji kad te osoba koju voliš i u koju si potpuno i do kraja zaljubljen, odjedanput odluči ostaviti. Taj trenutak zapanjenosti koja te gotovo paralizira, taj neki nijemi vrisak, strah, očaj – to je ono o čemu govorimo. Vjerujem da nam je pošlo za rukom sve to izreći, a izbjeći patetiku. Što bi bilo super.

Za pjesmu je zaslužan autorsko-producentski tim koji čine Ines Prajo, Arjana Kunštek i Ivan Popeskić s kojima od samog početka gradite svoju glazbenu karijeru. Koliko je važno imati pravu ekipu oko sebe?

– Mislim da je to za pjevače najvažnije, barem meni jest. Ines i Arjanu sam upoznao kao desetogodišnji klinac i strahovito puno su utjecale na moj glazbeni ukus i razvoj. Dugo se poznajemo i jako smo bliski, već smo skoro obitelj, tako da je suradnja prirodna, ne moramo izmišljati toplu vodu, niti tražiti što i kako bi mi odgovaralo. Mislim da smo moja ekipa i ja ono »dok nas smrt ne rastavi« (smijeh). Ili netko od nas, ne daj Bože, potpuno prolupa (smijeh).

»Dream team«

Zašto su baš oni vaš »dream team«?

– Trebam li više išta reći. Oni su »dream team« u svakom pogledu, a mene su, eto, primili u redovno članstvo, doživotno, nadam se. Ali rado bih u svoj »dream team« svrstao Sanju i Lidu iz Hamar Medije jer su mi njihova potpora, prijateljstvo i suradnja neprocjenjivi.

Mateo Pilat uskoro u Rijeci / Foto DARREN MARTIN

Novi singl ste premijerno izveli na festivalu pozitivnih vibracija – Aurea festu. Je li vam to bilo prvo sudjelovanje u tom festivalu? Kako je prošlo?

– Prvi put sam bio u Požegi i iskreno sam oduševljen. To je festival koji bi mogao vrlo brzo postati zbilja prestižan. Cijela koncepcija je odlična i glazbu prihvaća i promiče na pravi način. Prva stvar je odsustvo nagrada i to je već ogroman pomak. Glazba nije sport i poprilično je teško i besmisleno odlučivati o tome što je bolje i zašto. Druga stvar je sam izbor pjesama – uglavnom su sve to bile jako dobre, moderne pjesme, puno mladih i talentiranih izvođača, bend je bio izvrstan, publika sjajna... Organizacijski je sve štimalo, ma sve je bilo baš odlično. Volio bih se tamo vratiti, uživao sam.

Za pjesmu je snimljen i spot u režiji Paola Gentilinija. Možete li nam otkriti više o spotu?

– Paolo je sjajan i jako nadaren. Već na prošlom spotu smo u tom umjetničkom smislu kliknuli, tako da je nastavak suradnje bio neupitan. Paolo ima svoje viđenje pjesme, možda za neke ljude i pomalo otkačeno ili zbunjujuće, ali meni odgovaraju ti mali odmaci od uvriježenih stvari. Vjerujem da će biti puno ljudi koji će misliti slično kao mi i da će im biti cool.

»Dok odlaziš« je vaš peti singl. Razmišljate li o albumu? U zadnjem intervjuu za Novi list rekli ste da bi on mogao biti spreman ove jeseni…

– Ma nekako su albumi danas pomalo i »prevaziđeni«, vjerojatno treba smišljati drugačije forme, ali vjerujem da ćemo i mi zaokružiti neko razdoblje, pa ipak izdati album. Sad mislim da je realnije govoriti o proljeću ili ljetu, nego ovoj jeseni. Vidjet ćemo, nismo opterećeni formama.

Koliko ste bili koncertno aktivni ovog ljeta, a što planirate u nastavku godine kad su svirke u pitanju?

– Acoustic Lounge Trio koji uz mene čine Robert Meister i Dean Herak, od travnja ne staje s koncertima i nastupima. Čemu praviti, snimati pjesme i uopće pjevati, ako ništa od toga ne dijelite s publikom uživo?! Valjda je to osnovna svrha. Uživam pjevati i nimalo mi nije smetalo što sam vrlo malo dana imao »slobodnih«. Glazba me ne zarobljava, pa se od nje niti ne oslobađam.

Hoćemo li vas možda uskoro moći poslušati u Rijeci?

– Nadam se. Evo već u listopadu se sprema veliki humanitarni koncert u Rijeci, rado sam se odazvao pozivu i sigurno ćemo se vidjeti. A onda na nekom mom koncertu, tko zna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu