Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4
Sutra: 7° 7° 4
20. siječnja 2020.
HAVC-ov natječaj

»Sedam veličanstvenih« vraća publiku u kina

Vladimir Gojun, Hrvoje Hribar, Ognjen Svilličić, Daniel Suljić / Foto Darko JELINEK
Vladimir Gojun, Hrvoje Hribar, Ognjen Svilličić, Daniel Suljić / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2012. u 10:10 2012-03-08T10:10:40+01:00

Sedmoricu redatelja koji će dobiti sredstva za svoje filmove čine poznata imena – Zrinko Ogresta, Rajko Grlić, Zvonimir Jurić, Kristijan Milić, Antonio Nuić, Dražen Žarković i debitant Tomislav Mršić

ZAGREB Sedam dugometražnih igranih filmova kojima je Hrvatski audiovizualni centar dodijelio 25,6 milijuna proračunskih kuna na natječaju za poticanje audiovizualnog stvaralaštva, vratit će hrvatsku publiku u kina i ostvariti uspjehe na međunarodnim festivalima – tome se nada Ognjen Sviličić koji je jučer u HAVC-u na konferenciji za novinare otkrio da »sedmoricu veličanstvenih« čine već poznata imena: Zrinko Ogresta, Rajko Grlić, Zvonimir Jurić, Kristijan Milić, Antonio Nuić, Dražen Žarković i debitant Tomislav Mršić. 

    Tri filma temeljena su na popularnim romanima ili kazališnim predstavama – Grlić ekranizira roman koji već ima kazališnu inačicu »Čudo u Poskokovoj dragi« Ante Tomića, a Žarković »hrvatskog Harryja Pottera«, roman »Zagonetni dječak« Ivana Kušana, dok se Mršić uhvatio dugovječnih »Kauboja« Saše Anočića Teatra »Exit«. 
 

 Bez redateljica

Dio filmova bavi se provincijom, a dio je po atmosferi, likovima i radnji vrlo urban, kao »Srce mesara« Antonia Nuića kojega će, kako misli Sviličić, duboko osjetiti generacija današnjih zagrebačkih tridesetogodišnjaka. Kristijan Milić, autor filma »Živi i mrtvi«, dobio je 4 milijuna kuna za novi projekt »Mrtve ribe plivaju na leđima«, Ogresta za film »2 i 2«, a Jurić za »Kosca«.    

    – Ne želimo davati novac filmovima koji ništa neće značiti – rekao je Sviličić kao član prosudbene komisije. S njime se slaže i ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar: on ističe »lijepu i melankoličnu činjenicu« da se na ovome natječaju, na koji je prijavljen 261 projekt, nije razdjeljivalo dobro od lošega, nego dobro od izuzetnoga. Zbog visokog prosjeka kvalitete, ispod crte su ostali i mnogi obećavajući scenariji. 
 

  – Ne smijemo prerano slaviti, ali osjećamo veliko zadovoljstvo, zaključio je Hribar. 
 

  Razloga za slavlje, barem što se tiče najatraktivnije i najvažnije kategorije – one dugometražno igrane – nemaju žene. Od prijavljena 24 cjelovečernja igrana filma, HAVC-ov isključivo muški žiri nije za financiranje odabrao nijedan koji ima redateljicu. Kao utješnu nagradu za osmi mart, HAVC ističe rastući udio producentica. 
 

 Intimistički dokumentarci

Umjetničko vijeće (Goran Tribuson, Boris Greiner, Vladimir Gojun, Daniel Šuljić i Ognjen Sviličić) odabralo je, uz ovih sedam dugometražnih igranih filmova, još šest kratkometražnih, devet dugih dokumentaraca i sedam kratkih, 20 eksperimentalnih i 13 animiranih, uključujući jedan 3D dugometražni – »Cvrčak i Mrvica« Darka Bakliže. Taj će film dobiti 4 milijuna kuna. Svim ostalim naslovima zajedno bit će isplaćeno oko 35 milijuna kuna, što je u ravni s prošlogodišnjim sredstvima. 
 

  U kategoriji dokumentarnih ima dosta »intimističkih« filmova, kako ih je nazvao Vladimir Gojun. Hribar najavljuje zanimljivu domaću selekciju na idućem »ZagrebDoxu«. 
 

  Hrvoje Hribar je jučer bio kritičan prema HTV-u koji zapostavlja suradnju s HAVC-om i financijski i strateški. Osvrnuo se i na svježi dopis Bruna Kovačevića u kojemu se ovaj nakon godinu dana pregovora povlači iz projekta snimanja filma i trodijelne serije prema scenariju »Svećenikova djeca« Mate Matišića i Vinka Brešana koji je od struke unisono proglašen najkvalitetnijim scenarijem u redu za realizaciju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.