Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 1
Sutra: 19° 19° 1
28. ožujka 2020.
Edukacijski program

Rijeka dobiva školu dokumentarnog filma, namijenjena je svima koji vide "priče oko nas"

Rijeka dobiva školu dokumentarnog filma, namijenjena je svima koji vide "priče oko nas"
Rijeka dobiva školu dokumentarnog filma, namijenjena je svima koji vide "priče oko nas"
Autor:
Objavljeno: 27. studeni 2019. u 16:49 2019-11-27T16:49:54+01:00

RIJEKA - Sredinom siječnja iduće godine Rijeka dobiva prvu školu dokumentarnog filma. Riječ je o novom programu Filmaktiva, agilne riječke udruge za edukaciju, produkciju i promociju audiovizualne umjetnosti, a ovaj šestomjesečni program namijenjen je ozbiljnim zaljubljenicima u film koji vjeruju da su priče svuda oko njih i žele ih ispričati.

»Iskustvo je nepotrebno – sve što ne znate možete naučiti upravo ovdje«, poručuju iz Filmaktiva.

Filmaktiv sustavno već 15 godina radi edukacijske programe, kako nam poručuje jedna od voditeljica buduće škole dokumentarnog filma u Rijeci Sanja Kapidžić.

- Ti edukacijski programi su tijekom vremena mijenjali formate, pa smo isprva imali radionice duljeg trajanja, potom smo prešli na one kraće. No s vremenom smo shvatili da postoji ozbiljna potreba za ovakvim programom, jer u Rijeci ne postoji ništa slično. Uostalom, ova vrsta edukacijskog programa odličan je izvor novog članstva za našu udrugu - kaže Kapidžić.

Teorija i praksa

Škola je koncipirana kao sustavni intenzivni program u trajanju od šest mjeseci i podijeljen je u dva segmenta – teorijski i praktični. Teorijski se dio sastoji od gledanja relevantnih filmova povezanih s temom praktične vježbe, dok se praktični dio sastoji od snimanja, montiranja i koncipiranja vlastitih radova s obzirom na zadanu vježbu.

– Osim praktičnog dijela, važan dio curriculuma je rezerviran za prikazivanje i analizu stranih i domaćih dokumentarnih filmova, te za gostujuće autore koji će polaznicima, kroz predavanja i individualna savjetovanja, prenijeti svoja iskustva rada na filmu, te izazove i greške s kojima su se susreli tijekom svih faza produkcije. Filmske vježbe su osmišljene tako da postupno uvode polaznike u specifične segmente produkcije filma, kao što su snimanje slike i zvuka, režija i dramaturgija, produkcija, montaža slike i zvuka, postprodukcija slike i zvuka i distribucija, ali i u različite stilske pristupe dokumentarnoj formi. Odabrani filmovi koji će se prikazivati su temom i formom usko vezani uz vježbe s ciljem da inspiriraju i pruže uvid u različite filmske jezike i estetike te razviju konstruktivne kritičke analize vlastitih i tuđih radova - objašnjava Kapidžić.

Osim stalnih mentora iz tima Filmaktiva sastavljenog od pojedinaca koji se profesionalno bave svim vidovima filma – Marina Lukanovića, Maše Drndić, Sanje Kapidžić, Sare Blažić i Sare Salamon – u školi će gostovati i vanjski mentori: Dana Budisavljević, Ivan Ramljak, Ivana Todorović, Ivo Vičić i Boris Poljak, koji će s polaznicima raditi na njihovim vježbama. Osim stalne nastave polaznici će imati priliku sudjelovati i na dva masterclassa: »Zvuk i postprodukcija zvuka« pod mentorstvom Ive Vičića i »Svjetlo u filmu« pod mentorstvom Borisa Poljaka. Za sam kraj osigurana je i radionica »Distribute this!« pod vodstvom producentice Morane Komljenović, gdje će polaznici imati priliku razraditi distribucijski model za svoj film.

– Radovi nastali tijekom šestomjesečnog programa bit će premijerno prikazani na 7. međunarodnom studentskom filmskom festivalu STIFF-u, posvećenom studentskom i debitantskom filmu - kažu u Filmaktivu.

Sanja Kapidžić / Foto: S. DRECHSLER

Motivacijsko pismo

Škola počinje u siječnju, a prijave uz obavezno motivacijsko pismo primaju se na filmaktiv@filmaktiv.org.

– Zbog prirode programa, maksimalan broj polaznika je deset osoba. Nije uopće važno imaju li ili nemaju iskustva, važna nam je namjera da se i u budućnosti bave dokumentarnim filmom, stoga je tu i to motivacijsko pismo - kaže Kapidžić.

Prijaviti se može do 20. prosinca, a natječaj je namijenjen polaznicima u dobi od 17 do 30 godina. Sa svim zainteresiranim polaznicima bit će obavljen intervju.

– Nastava će se održavati svaki tjedan, početno sa 16. siječnja 2020. i to u popodnevnim satima četvrtkom i petkom, a u jutarnjima satima subotom. Valja istaknuti da je škola besplatna, ali će biti potrebno priložiti polog od 500 kuna za slučaj oštećenja opreme, no polog se po završetku škole vraća polaznicima. S obzirom na to da je škola besplatna, aplicirali smo na razne programe, od javnih potreba u kulturi Grada Rijeke, preko HAVC-a do Društva hrvatskih filmskih redatelja. Rezultati tih natječaja još nisu objavljeni - kaže Kapidžić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.