Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. siječnja 2020.
Kinoklub Zagreb

'Punk molitva': Kreće ciklus filmova o odnosu aktivizma i represivnih državnih sustava

Ilustracija Pixabay.com
Ilustracija Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 7. siječanj 2019. u 11:01 2019-01-07T11:01:37+01:00

Novim ciklusom filmova naslovljenim Punk molitva, koji se bavi odnosom aktivizma i represivnih državnih uređenja, Kinoklub Zagreb u subotu, 12. siječnja otvara novu, 2019. godinu.

Prvi film u tom ciklusu bit će Gamer (2011.) ukrajinskog redatelja Olega Sentsova koji donosi priču o mladom Ukrajincu koji većinu vremena provodi igrajući video igrice. Odličan je u pucanju u neprijatelje u »Quake»-u, ali ne tako uspješan u svom stvarnom životu, iz kojeg pokušava, ali ne uspijeva pobjeći.

Sve će se projekcije održavati subotom, pa je 19. siječnja na redu film Pussy Riot: A Punk Prayer, Mikea Lernera i Maxima Pozdorovkina, a 26. siječnja Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom, Evgenya Afineevskya. Prve dvije subote u veljači rezervirane su za filmove The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov Askolda Kurova te Our new president, Maxima Pozdorovkina.

Feministički umjetnički kolektiv Pussy Riot

Film Pussy Riot: A Punk Prayer (2013.) priča je o Nadiji, Mashi i Katiji iz feminističkog umjetničkog kolektiva Pussy Riot. U veljači 2012. izveli su 40-sekundnu »punk molitvu« unutar glavne katedrale u Rusiji, zbog čega su uhićene na temelju vjerske mržnje, uslijedilo je suđenje koje je odjeknulo diljem svijeta i preobrazilo lice ruskog društva.

Dokumentarac Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom (2015.) svjedoči o formiranju novog pokreta za građanska prava u Ukrajini. Ono što je počelo kao mirne studentske demonstracije koje podupiru europsku integraciju pretvorile su se u punopravnu nasilnu revoluciju koja je zahtijevala ostavku predsjednika zemlje.

Film o slučaju Olega Sentsova

U kolovozu 2015., unatoč nedostatnim dokazima, nedosljednosti slučaja i promjeni svjedočenja ključnog svjedoka, ruski sudovi osudili su ukrajinskog redatelja Olega Sentsova na 20 godina zatvora. Film The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov iz 2017. istražuje okolnosti slučaja Sentsova, prati napredak suđenja i pokušaje Olegove obitelji, prijatelja i odvjetnika da ga spase iz zatvora.

Our New President, dokumentarni je film iz 2018. koji prati priču o predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa i u cijelosti je ispričan kroz snimke iz ruskih medija pod pokroviteljstvom države. »Naš Novi predsjednik»je satira o ruskim medijima i njihovom preuzimanju američke politike, priopćio je Kinoklub Zagreb.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.