Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
6. prosinca 2019.
Jim Jarmusch pred novinarima

Only Lovers Left Alive - nekomercijalni film o vampirima

Tilda Swinton, Tom Hiddleston i Jim Jarmusch u Cannesu / Foto Reuters
Tilda Swinton, Tom Hiddleston i Jim Jarmusch u Cannesu / Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 27. svibanj 2013. u 11:38 2013-05-27T11:38:50+02:00

Jarmuschovi vampiri su rock glazbenici, estete, ljubitelji visoke umjetnosti i književnosti, boemi, eruditi, poznavatelji znanosti i hedonisti...

Najdraži citat iz filma? – Jim Jarmusch ponavlja pitanje upućeno mu tijekom konferencije za novinare u Cannesu, da bi njegov odgovor izazvao smijeh među okupljenim novinarima: – Kad vampir kaže zombiju Please feel free to piss in the garden /Slobodno se ispišaj u vrtu – to mi je najdraži citat iz filma! 

   Jarmuschov najnoviji film »Only Lovers Left Alive« krcat je takvim duhovitim i zabavnim trenucima koji su se iste večeri nakon premijere proširili Twiterom. Jedan od popularnijih je crnohumorni komentar »That was very visual« u prizoru u kojem se tijelo žrtve vampirskog ugriza doslovno rastapa u toksičnoj rijeci. Vampiri, zombiji, toksične rijeke? Zvuči ekstremno, ali Jarmuschov film daleko je od bilo kakvog horora i žanrovskog spektakla, dapače. 

  Drama »s kvakom«

– Čuo sam da filmovi o vampirima, vukodlacima i zombijima zarađuju brdo love, pa rekoh, da i ja konačno probam nešto i zaraditi, u svom prepoznatljivom zafrkantskom stilu Jarmusch je komentirao odluku da snimi film o vampirima, a onda nastavio u ozbiljnijem tonu: – Nisam gledao niti jedan od svih tih razvikanih komercijalnih filmova o vampirima, ali sam oduvijek volio taj podžanr i sve one prekrasne stare filmove o vampirima. Trebalo nam je dugo godina da završimo film, ideju smo imali prije nego su vampiri postali holivudska komercijalna roba, otkrio je redatelj filma koji uistinu nema ni jednu dodirnu točku s tinejđerskim vampirskim blockbusterima. 

   Film slavnog njujorškog autora (»Down By Law«, »Mistery Train«, »Dead Man«, »Broken Flowers«) vampirska je drama »s kvakom«. Jarmuschovi vampiri su rock glazbenici, estete, ljubitelji visoke umjetnosti i književnosti, boemi, eruditi, poznavatelji znanosti i hedonisti. Krv ne sišu iz vratova nevinih žrtava, već je kupuju »preko veze« u lokalnoj bolnici, piju je iz kristalnih čaša sjedeći na kožnim sofama okruženi vrijednim slikama i gitarama dok raspravljaju o lordu Byronu i Nikoli Tesli. 

   – Vampiri nisu ljudi, oni su životinje, a ja sam htio da te životinje budu posebne i drukčije u mom filmu, objašnjava svoj pristup vampirskoj tematici Jim Jarmusch. – Češnjak, zrcalo, križevi nisu me zanimali, iako smo zadržali neke osnove vampirske literature kao što su vječni život, ispijanje krvi, izbjegavanje sunca i dnevne svjetlosti. 

  Sedam godina

Jarmuschovi vampiri svode se zapravo na ljubavni par koji se prigodno zovu Adam i Eva (tumače ih Tom Hiddleston i Tilda Swinton) i stoljećima obitavaju na Zemlji esktravagantim životom aristokratskih boema i božanskih lica, dok zombija zapravo i nema, tako naime Adam naziva ljude koje smatram bezvrijednim bićima. 

   – Da, bila je to apsolutno svjesna odluka da za Adama i Evu angažiram britanske glumce, objašnjava svoj izbor Hiddlestona (The Avengers) i oskarovke Swinton (Michael Clayton) za vampirski ljubavni par pa nastavlja: 

   – Znam da su korijeni vampira u njemačkoj i istočnoeuropskoi kulturi i tradiciji, no vampiri su stvoreni u britanskoj literaturi, svi znamo tko su Bram Stoker i Lord Byron koji su izgradili gotsku mitologiju, vampirski svijet i svu tu ikonografiju kakvu danas poznajemo. 

   Nije neobično da filmovi nastaju godinama što je na svojoj koži često osjetio i Jarmusch, poznat kao filmski autor koji nikada nije radio konvencionalne filmove, što vrijedi i za ovaj posljednji. 

   – Imali smo mnogo problema pripremajući ovaj film, bio je to dug put, ali evo nas sad u Cannesu, jako sam sretan zbog toga, kaže Jarmusch o mukotrpnom putu do završetka filma, pa nastavlja: – Sedam godina nam je trebalo da završimo film, a odgovor zašto tako dugo je jednostavan: nitko nam nije htio dati novac za produkciju. Ovo nije komercijalni film o vampirima. Na kraju smo ga snimili uz podršku i pomoć europskog novca iz Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Cipra čije su producentske kuće osigurale sedam milijuna dolara, koliko je proračun na kraju bio.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.