Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
17. listopada 2019.
20. SAG nagrade

Lovorike za Američke varalice

Ekipa filma Američki varalice / Foto REUTERS
Ekipa filma Američki varalice / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 20. siječanj 2014. u 8:49 2014-01-20T08:49:18+01:00

Kenijska glumica Lupita Nyong'o nagradu je dobila za sporednu ulogu u »12 godina ropstva«, zahvalila je redatelju Steveu McQueenu »što nas je podsjetio gdje smo«. Kada je dobila ulogu, nazvala je oca i rekla: »Tata, znaš li tko je Brad Pitt? Glumit ću u filmu s njim!«, na što je otac odgovorio: »Ne znam ga osobno, ali mi je drago da si dobila posao«.

LOS ANGELES Glumcima Jeremyju Renneru, Elisabeth Rohm, Bradleyju Cooperu, Jennifer Lawrence i Amy Adams dodijeljene su u subotu navečer u Los Angelesu prestižne nagrade za najbolju glumačku ekipu, u filmu »Američki varalice«. Taj je film nadmašio postavu iz filmova »12 godina ropstva«, »Dobri dileri Dallasa« i »Batler«. Bradley Cooper održao je kratak govor u ime ekipe, a pohvalio je redatelja Davida O. Russella kao pravog redatelja za glumce. 

Glavne glumačke nagrade dobila je Cate Blanchett za ulogu u filmu Woodyja Allena »Jasmine French« i Matthew McConaughey za »Dobri dileri Dallasa«. 
– To je doista veliko svjetlo u ovoj igri koju zovemo gluma. Otkrio sam neke likove čija me humanost oduševila, i neke zbog čijih bi se opsesija mogao napiti, kazao je. McConaugheyjev kolega Jared Leto primio je nagradu za sporednoga glumca za ulogu u drami »Dobri dileri Dallasa«, u kojoj glumi transseksualca Rayona. Nagradu je posvetio svima koji su umrli od AIDS-a i »Rayonima na cijelom svijetu«. Zahvalio je i svojoj majci, za koju je izjavio da je »najpoželjnija dama za izlaske«. 

Uspon serije »Breaking Bad« nastavlja se i nakon Zlatnih globusa. Glavni glumac u seriji, Bryan Cranston, dobitnik nekoliko Emmyja i Zlatnoga globusa, također je dobio SAG nagradu, za svoju izvanrednu ulogu nastavnika koji se počeo baviti dilanjem droge. Na dodjeli je još jednom naglasio koliko je sretan što može živjeti od glume. 
– Kunem vam se, opet bih vas sve pobio, našalio se sa svojim glumačkim kolegama Cranston. 

Kenijska glumica Lupita Nyong'o nagradu je dobila za sporednu ulogu u »12 godina ropstva«, zahvalila je redatelju Steveu McQueenu »što nas je podsjetio gdje smo«. Kada je dobila ulogu, nazvala je oca i rekla: »Tata, znaš li tko je Brad Pitt? Glumit ću u filmu s njim!«, na što je otac odgovorio: »Ne znam ga osobno, ali mi je drago da si dobila posao.« 

Dva veterana velikog ekrana nagrađena su za TV filmove: Michael Douglas za HBO dramu »Moj život s Liberaceom« i Helen Mirren za »Phil Spector«, također na HBO-u. 

– Obožavam ovog mališana, tako je seksi. Ponosna sam što sam ga dobila«, našalila se Mirren. 

– Ne dolazim bez Matta Damona, kazao je Douglas i spomenuo svog 97-godišnjeg oca Kirka, koji je također nekada bio dobitnik SAG-a. SAG nagrada za životno djelo dodijeljena je 82-godišnjoj glumici Riti Moreno, čija karijera obuhvaća Broadway, televiziju i glazbu. Najavio ju je Morgan Freeman, a latino legenda doplesala je na pozornicu, gdje je dobila ovacije publike. 

– Prokleto sam sretna, ispričavam se na toj riječi, ma zapravo i ne, kazala je Rita i zapjevala. Vesela je bila i Emma Thompson, iznenađenje za nominaciju za Oscare. Dodjela ovih nagrada Udruge glumaca uvijek se pomno prati zbog predviđanja za dodjelu Oscara. Američku udrugu filmskih glumaca čini oko 165.000 članova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.