Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
14. prosinca 2019.
Novi projekt Sukovih

"Lambada Fiumana": kad se Rio de Janeiro i Rijeka spoje u filmu

Riječko-praški filmski par Željka Sukova i Aleš Suk / Foto Domagoj BLAŽEVIĆ
Riječko-praški filmski par Željka Sukova i Aleš Suk / Foto Domagoj BLAŽEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 9. veljača 2012. u 9:19 2012-02-09T09:19:12+01:00

Zajedničkom projektu Sukove i brazilskog redatelja Gustava Becka, kumovalo je njihovo sudjelovanje na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma CPH:DOX

RIJEKA Ove će godine Rijeka doživjeti zanimljivo filmsko »spajanje« s, ni manje ni više, no Rio De Janeirom, a riječ je o novom filmu Željke Sukove kojeg će ova riječka redateljica početi snimati za desetak dana. »Lambada Fiumana« radno je ime zajedničkog projekta Sukove i brazilskog redatelja Gustava Becka, čijoj je suradnji kumovalo njihovo sudjelovanje na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma CPH:DOX. Riječka je redateljica tamo postigla zapažen uspjeh s filmom »Marijine«, pa ju je, baš kao i Becka, direkcija festivala odlučila podržati u idućem projektu.    

Beck u Rijeku, Sukovi u Rio

– Poanta je u tome da oni u okviru svog programa CPH:LAB odaberu nekolicinu autora koji su sa svojim prvim ili drugim filmom osvojili neke od nagrade i daju im priliku da naprave još jedan rad, no uz uvjet da surađuju. Zajednički projekt Becka i mene trebao bi stoga sadržavati nešto od riječkog i nešto od mentaliteta Ria de Janeira, pojasnila nam je Sukova. 

    Brazilski redatelj će sa snimateljem Lucasom Barbijem navratiti stoga 17. veljače u Rijeku kako bi se snimio prvi dio filma, a potom će se Željka i njezin suprug Aleš Suk – koji će u ovom projektu ponovo imati ulogu producenta, montažera i snimatelja, u travnju zaputiti u Rio de Janeiro na drugi dio snimanja, te nedugo zatim i u Argentinu, u Buenos Aires, gdje bi zajednički trebali detaljnije predstaviti projekt u potrazi za dodatnim sponzorima. 

   Željka Sukova objašnjava da film još uvijek nema jasne odrednice, te da će u konačnici to biti kompromis između njene želje za djelomično komičnim izričajem i Beckove težnje za ozbiljnijim sadržajem. U svakom slučaju, forma će biti pomalo eksperimentalna, jer je to ono što na CPH:LAB-u žele i podržavaju. Film će financijski podržati i Grad Rijeka, te HAVC, a na njemu će od riječkog dijela ekipe još surađivati i Tajči Čekada, Ana Jurčić, Zoran Medved i drugi. 

   »Marijine« u MoMA-i

A upravo je eksperimentalni i originalni pristup filmskom promišljanju koji je Sukova u suradnji sa suprugom prezentirala u njihovom uspješnom filmu »Marijine«, ono što je ovaj riječko-praški filmski par dovelo i do jednog od zanimljivijih filmskih festivala u svijetu posvećenog umjetničkim filmovima – Documentary Fortnigh njujorške MoMA-e. Film »Marijine« bit će tamo prikazan 25. veljače, a preostale dvije projekcije imat će na samoj završnoj večeri, kad je Sukovima pripala čast da u drugom dijelu večeri održe i pravi mali DJ party s hrvatskom i češkom glazbom iz filma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.