Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
9. prosinca 2019.
Ciklus filmova

Kraj druženja u Art-kinu: Zatvaranje Scorseseovih srijeda uz Razjarenog bika

Scena iz filma Razjareni bik
Scena iz filma Razjareni bik
Autor:
Objavljeno: 23. travanj 2019. u 15:49 2019-04-23T15:49:38+02:00

RIJEKA Ove srijede u Art-kinu pozdravljamo se s Martinom Scorseseom nakon sedam sjajnih zajedničkih srijeda, a za kraj druženja s velikim američkim redateljem donosimo sjajnog, ljutog Razjarenog bika. Uvod u kultnu sportsku dramu prije početka filma, 24. travnja u 20 sati, daje filmski teoretičar i jedan od najvećih ljubitelja Razjarenog bika u gradu, Boris Ružić.

Ciklus filmova Scorseseove srijede u Art-kinu zatvara jedna od najvećih sportskih drama svih vremena, biografski film Razjareni bik koji prati trnovit životni i profesionalni put Jakea LaMotte, bivšeg boksačkog svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji. Temeljen na knjizi Raging Bull: My Story Jakea La Motta, na koju je Scorseseu pozornost skrenuo Robert De Niro koji je na koncu i odigrao ulogu Jakea LaMotte, film je nagrađen Oscarima za glavnu mušku ulogu i montažu te Zlatnim globusom za najboljeg glumca, a smatra se jednim od najboljih redateljevih filmova, ujedno i najuspjelijim boksačkim filmom uopće.

Zanimljivost je da je Scorsese u vrijeme produkcije bio upao tešku u narkomansku ovisnost te je na De Nirovo inzistiranje uključen u realizaciju projekta za koji su scenarij napisali Paul Schrader i Mardik Martin, a sam je redatelj kasnije tvrdio da su naglašena emotivnost i eksploatiranje motiva iskupljenja bili potaknuti njegovom osobnom borbom s ovisnošću.

Konačni je rezultat majstorski režiran i impresivno montiran film efektnog pseudodokumentarističkog odmaka, izražene ekspresivnosti i sjajne fotografije, slojevita karakterna studija emotivnog autodestruktivca koji se kreće među dvama tjelesnim ekstremima, mišićavog sportaša u jeku njegove trnovite karijere i pretilog zabavljača u kasnijoj fazi života. Boks je i ovdje priča o putu preko trnja do zvijezda, metafora o borbi protiv poražavajućih društvenih silnica te vlastitih nagona i ograničenja.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakog dana od 16 do 20:30 sati ili na stranici ulaznice.hr. Članovi i članice Filmskog kluba svoje ulaznice mogu kupiti po promotivnoj cijeni od 10 kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.