Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
31. ožujka 2020.
"1917"

"Ironična verzija Gospodara prstenova": Kritičari odlučni da je ovo najbolji ratni film ikada

FOTO/YouTube Screenshot, Universal Pictures
FOTO/YouTube Screenshot, Universal Pictures
Autor:
Objavljeno: 28. studeni 2019. u 8:14 2019-11-28T08:14:06+01:00

Kritičari ne prestaju pisati pohvale za film u režiji Sama Mendesa.

Postoji mnoštvo ratnih filmova koji su oduševili kritičare i publiku tijekom posljednjih godina. No, prema pisanju mnogih kritičara, čini se da je film "1917" najbolja stvar ikada. Kritičari ne prestaju pisati pohvale za film u režiji Sama Mendesa, govoreći da je u rangu "Spašavanja vojnika Ryana", prenosi LADBible.

Film priča o dva mlada britanska vojnika, Schofieldu (George MacKay) i Blakeu (Dean-Charles Chapman), koji su usred naizgled nemoguće misije dostavljanja poruke koja će obavijestiti vojsku o zasjedi, ubrzo nakon njemačkog povlačenja tijekom operacije Alberich na sjeveru Francuske.

"Njih se dvojica bore protiv vremena, prelazeći neprijateljski teritorij da bi dostavili upozorenje i spriječili britanski bataljon od 1.600 muškarca, uključujući Blakeovog brata, da ne upadnu u smrtonosnu zamku", stoji u opisu filma. "Dvojac mora dati sve od sebe da završi misiju i prežive rat da bi okončali sve ratove".

Pored MacKayja i Chapmana, u filmu glume Mark Strong ("Kingsman", "Sherlock Holmes"), Andrew Scott ("Fleabag"), Richard Madden ("Bodyguard", "Game of Thrones") i Benedict Cumberbatch.

Guardianov kritičar Peter Bradshaw o filmu kaže: "Ova fantazmagorijska noćna mora Prvog svjetskog rata od strane britanskog producenta je ambiciozna i nepokolebljiva pripovijest. Mendesov film je nevjerojatno smion, uzbudljiv poput filma o pljački i uznemirujuć' poput SF noćne more".

Leah Greenblatt iz Entertainment Weeklyja piše da "Roger Deakins učinkovito spušta gledatelja u središte priče i prisiljava ih da ostanu ondje, potpuno uronjeni u svaki blatni korak, glad i zvuk puške."

Ništa manje nije hvalio ni Forbesov kritičar Scott Mendelson koji je film proglasio "ironičnom verzijom Gospodara prstenova". "Vizualni knockout, zahvatna ratna drama, nemilosrdna akcijska slika i sjajan film o video igrama koji se ne temelji na videoigri", napisao je. 

Film je za puštanje u Americi predviđen na Božić, a mi u ostatku svijeta moramo čekati do desetog siječnja iduće godine. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.