Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
13. prosinca 2019.
NIFFF

Gaspar Noe potvrdio autorsku kreaciju i jedinstvenu energiju

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 2. kolovoz 2018. u 12:00 2018-08-02T12:00:01+02:00

Na festivalu u švicarskom Neuchatelu europski filmski »enfant terrible« svojim je »Climaxom« oduševio žiri

U pitoresknom Neuchatelu, kojega krasi predivan i savršeno očuvan srednjovjekovni dio grada i smještenog na obali najvećeg švicarskog jezera, svake se godine održava NIFFF (Neuchatel International Fantastic Film Festival), nakon onoga u Locarnu najznačajniji i najpopularniji filmski festival u Švicarskoj. Da to nije tek puka fraza, i pored svih ostalih atributa najbolje govori jedan fascinantan podatak: Neuchatel je gradić od 35.000 stanovnika, a ovogodišnje 18. izdanje ovog velikog festivala fantastike i žanrovskog filma koje je upravo završilo privuklo je gotovo 45.000 gledatelja!

Hi-tech novotarije

I druge brojke su impresivne: prikazano je više od 150 filmova iz 40-ak zemalja sa svih kontinenata uz niz europskih i svjetskih premijera, a među više od 300 gostiju iz svjetske filmske industrije bili su i predsjednik glavnog žirija David Cronenberg, europski enfant terrible sedme umjetnosti Gaspar Noe, producent nekih od najpoznatijih filmova Stanleya Kubricka - Jan Harlan, američki filmaš Ari Aster koji je na festivalu predstavio »Naslijeđeno zlo« (Hereditary), globalni hit koji je već proglašen hororom godine, ruski hitmejker s međunarodnom karijerom Timur Bekmambetov, poznata američka glumica Amanda Plummer i mnogi drugi.

NIFFF se (službeno) etiketira kao »Švicarsko događanje fantastičnog filma, azijske kinematografije i digitalnog stvaranja«, a svojim konceptom u potpunosti opravdava opis: bogat program sastavljen je od eklektičkog izbora najzanimljivijih i najaktualnijih žanrovskih filmova iz svijeta, veliki dio programa posvećen je azijskom filmu, a festival vrlo ažurno prati i podupire trendove u svijetu digitalnih pokretnih slika, VR-a i slično kroz poseban program NIFFF Extended. Riječ je o platformi posvećenoj suvremenoj audio-vizualnoj produkciji i razmjeni kreativnih ideja u sferi digitalnog filmskog stvaralaštva, a i dio programa nazvan »Filmovi treće vrste« bio je posvećen upravo novim suvremenim trendovima u filmskoj imaginaciji.

Između ostalog prikazan je i »Profile«, high-tech triler Timura Bekmambetova koji je od prvog do posljednjeg kadra ispričan »pogledom«  kroz računalni ekran; poseban program posvećen je azijskim VR (Virtual Reality) naslovima, održana je multimedijalna izložba posvećena švicarskoj fantasy horor web seriji »Le 5e cavalier« koja je posjetitelje provela kroz kreativni proces ovog ambicioznog projekta, na simpoziju se raspravljalo o utjecaju moćne industrije video igara na nove filmske trendove, vezi tehnologije i kreativnosti, novoj fantasy literaturi, utjecaju digitalnih trendova na audio-vizualnu naraciju itd.

Godišnjica velikana

U sklopu bogatog festivalskog programa vidjeli smo i mini retrospektivu Davida Cronenberga (»Videodrome«, »Existenz«, »Crash«, »Cosmopolis«, »Dead Ringers«), hommage novozelandskog žanrovskoj kinematografiji koju su proslavili Roger Donaldson, Vincent Ward, Lee Tamahori, Taika Waititi i Peter Jackson, program posvećen švicarskom filmu fantastike, žanrovske kultne klasike koji ove godine slave svoje velike jubileje kao što su »Vrtoglavica« Alfreda Hitchcocka (60. godišnjica) i »2001: Odiseja u svemiru« (50. godišnjica) Stanleya Kubricka...

U glavnom međurodnom natjecateljskom programu prikazano je šesnaest filmova, a žiri kojim je predsjedao David Cronenberg nagradu H.R. Giger Narcisse za najbolje ostvarenje (i 10.000 švicarskih franaka) dodjelio je filmu »Climax« koji potpisuje Gaspar Noe koji još jednom pokazuje svoju veliku autorsku kreativnost i nezaustavljivu energiju da ruši ustaljene zanatske kanone i filmske okvire. Od ostalih naslova prikazanih u glavnom natjecateljskom programu svakako treba spomenuti i klaustrofobični danski triler »Cutterhead« u kojem glavnu mušku ulogu tumači Krešimir Mikić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.