Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
11. prosinca 2019.
Festival dokumentarnog filma

DOKUart u Art-kinu: Teret odrastanja kroz četiri kratka dokumentarna filma

Leteća Annie
Leteća Annie
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2019. u 16:10 2019-10-18T16:10:10+02:00

RIJEKA Ovogodišnji, 14. DOKUart – međunarodni festival dokumentarnog filma Bjelovar predstavlja se u Art-kinu u utorak, 22. listopada u 20 sati s filmovima koje je selektirala scenaristica, redateljica i filmska kritičarka Rada Šešić. U

Rijeku DOKUart stiže s četiri kratka nizozemska filma o djeci i mladima u čijem odgoju sustav i društvo zakazuju. Gosti su programa Marijana Kranjec, predsjednica Udruge DOKUart i Denis Hladiš, suosnivač udruge.

Usamljenost, odbačenost, agresivnost, neprilagođenost dio su odrastanja mnogih dječaka i djevojčica, a dok posljedice takvog ponašanja rado komentiramo, na njihove uzroke okrećemo glavu. Što dječju bezbrižnost pretvara u bremenitu brigu?

Četiri kratka dokumentarna filma donose iskustva djece kojima je vlastito djetinjstvo katkad pretežak teret, a prilika da ih čujemo i vidimo jest prilika da postanemo bolji, suosjećajniji, pažljiviji.

Gostovanje DOKUarta otvara Ples sa stilom, film o tinejdžeru koji se bavi plesom zbog čega je predmetom ismijavanja u svojoj školi. U filmu Lenno & ribica desetogodišnji Lenno bori se sa sklonošću nasilnom ponašanju, a Leteća Annie donosi priču o djevojčici koja ima Touretteov sindrom, no predana je u nastojanju da bude jača od svojih neželjenih tikova. Program zaključuje dokumentarac Slušaj koji donosi presjek dječjih poziva upućenih nizozemskom Dječjem telefonu.

Ulaz na program DOKUart u Art-kinu slobodan je za sve posjetitelje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.