Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4
Sutra: 16° 16° 4
19. listopada 2019.
Una Vizek

U petak u Kerempuhu praizvedba dramskog teksta "Ja od jutra nisam stao"

U petak u Kerempuhu praizvedba dramskog teksta "Ja od jutra nisam stao"
U petak u Kerempuhu praizvedba dramskog teksta "Ja od jutra nisam stao"
Autor:
Objavljeno: 27. ožujak 2019. u 11:03 2019-03-27T11:03:00+01:00

Praizvedba dramskog teksta spisateljice Une Vizek, prvonagrađen na natječaju Marin Držić za 2017. godinu, premijerno će se izvesti u petak, 29. ožujka u Satiričkom kazalištu Kerempuh  u režiji iskusne kazališne redateljice Nane Šojlev

Praizvedba dramskog teksta »Ja od jutra nisam stao« dramatičarke i spisateljice Une Vizek, prvonagrađen na natječaju Marin Držić za 2017. godinu, premijerno će se izvesti u petak, 29. ožujka u Satiričkom kazalištu Kerempuh, u režiji iskusne kazališne redateljice Nane Šojlev, javljaju iz Kerempuha.

– U pomaknutom Vizekinom svijetu matrijarhalnog uređenja, gdje su stereotipizirane rodne uloge izvrnute, a muškarci inferiorni ženama, satiričkom se oštricom obračunavamo s rodno uvjetovanom raspodjelom moći i uvriježenim klišejima o prirodi muško-ženskih odnosa u suvremenom društvu. Tijekom atipičnog druženja četvorice bliskih prijatelja za jedne večeri koja se pretvara u neobuzdano, logoreično i emotivno razotkrivajuće pijančevanje svaki od njih na svoj način propitkuje svoj položaj u intimnim vezama i društvu, a kulminacija se dostiže kada se konačno suoče s njima nadređenim ženama. U ozračju ženske dominacije i muške submisivnosti, bezimeni muškarci, simbolično svedeni tek na brojeve, vrte se u cikličkim dijalozima i situacijama koje podcrtavaju apsurd i prepoznatljivost svakodnevice, ali pritom čeznu za promjenama i afirmacijom. Poigravajući se s predrasudama i društvenim očekivanjima, »Ja od jutra nisam stao« Une Vizek pitkim se i nepretencioznim izrazom dotiče aktualne problematike rodnih uloga oko koje rasprava ne staje – kaže se u najavi.

U predstavi igraju Jerko Marčić, Hrvoje Kečkeš, Marko Makovičić, Ozren Opačić, Linda Begonja i Ornela Vištica. Glazbu potpisuje Milorad Stranić, kostimografiju i scenografiju Valentina Crnković, a oblikovanje svjetla Aleksandar Saša Mondecar. (D. M.)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.