Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
18. veljače 2020.
Tur Fest

Turska kultura ponovo se prezentira u Rijeci, nastupom glazbenika i ebru slikarice

Grupa Mavi Kan / Foto Facebook
Grupa Mavi Kan / Foto Facebook
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2020. u 9:37 2020-01-24T09:37:45+01:00

U sklopu manifestacije koja stavlja fokus na upoznavanje hrvatske i turske tradicije i kulture predstavit će se likovna umjetnica Ismeta Sedlovski te trio Ex ponto te grupa Mavi Kan

RIJEKA - Manifestacija kojoj je cilj približiti i upoznati, ali i povezati hrvatsku i tursku kulturu, drugi put zaredom ostvarit će se sljedećeg tjedana, u utorak 28. siječnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Riječ je o programu koji će se održati pod nazivom Tur Fest i u organizaciji je Hrvatsko-turskog društva Rijeka.

Nakon prvog Tur Festa održanog na Trstatskoj gradini, organizatori su zbog velikog uspjeha odlučili ponoviti, no, ovaj puta na nešto drugačiji način, likovnim stvaralaštvom i glazbom.

- Kroz sve ove godine postojanja Hrvatsko-turskog društva provedeno je bezbroj predavanja, tribina, promocija knjiga, ciklusa turskih filmova i slično, kazala je dopredsjednica Hrvatsko-turskog društva Esma Halepović-Đečević na jučer održanoj konferenciji za novinare na kojoj su i najavili program događanja sljedećeg tjedna i dodala:

- Drago nam je da uplovljavamo, zajedno s Europskom prijestolnicom kulture, u »luku različitosti«, da promičemo razlike uz uvažavanje svih vrijednosti u tim različitostima i uvijek u dvosmjernom pravcu.

U prvom dijelu Tur Festa bit će otvorena izložba ebru slikarice Ismete Sedlovski, a riječ je o orijentalnoj tehnici kojom se spomenuta umjetnica jedina bavi u Hrvatskoj. Riječ je o tehnici slikanja na vodi koja vuče korijene s Istoka, s područja Kine i »puta svile« do Irana.

Pojasnila je Halepovic-Đečević da su Kinezi na vodu nanosili tinte, na području Irana razne boje, a po jednom od tumačenja, »ebru« dobiva ime od perzijske riječi »ebri« što znači oblak, dok postoji i i perzijska složenica »abiru« što u prijevodu znači »lice vode«.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti na koji će način ebru slikarica Ismeta Sedlovski u okviru izložbe pod naslovom »Krug« dočarati tajne drevne likovne tehnike. O glazbenom dijelu nastavka večeri Tur Festa nekoliko riječi je kazala, također u ime organizatora, Ana Peruničić predstavivši nastup dva izvanredna benda koji će zavirati u tonovima orijentalne glazbe.

- Trio Ex ponto čine etablirani glazbenici koji svoj repertoar njeguju i šire aranžmanima autentičnih melosa, kazala je Peruničić, priznavši da se prvi put susrela s ovom vrstom glazbe, ali i nedvojbeno zaključila da je riječ o izvrsnim glazbenicima. Tu je i bend Mavi Kan, što u prijevodu znači »plava krv«, bend sastavljen od četvorice sjajnih instrumentalista i neponovljive vokalne solistice Sakin Modronje.

U koncertnom dijelu Mavi Kan će izvesti izbor melodija turske glazbene tradicije kao i bosanske sevdalinke. Spomenut je i riječki glazbenik Henry Radanović koji je sudjelovao u stvaranju oba albuma Mavi Kana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.