Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
6. travnja 2020.
Švedski glumac

Preminuo je Max von Sydow kojeg pamtimo po ulogama u kultnom Egzorcistu i Igri prijestolja

FOTO/REUTERS
FOTO/REUTERS
Autor:
Objavljeno: 9. ožujak 2020. u 14:01 2020-03-09T14:01:41+01:00

Novu generaciju vjernih obožavatelja osvojio je cameo ulogama u "Simpsonima", prvom nastavku nove trilogije "Ratovi zvijezda: Sila se budi" te kao trooki gavran u šestoj sezoni "Igre prijestolja".

Švedski glumac Max von Sydow, poznat po filmovima s Ingmarom Bergmanom prije nego li je postao svjetski poznata zvijezda, preminuo je u devedesetoj godini, prenosi Guardian.

S objavom je u javnost izašla njegova supruga, producentica Catherine Brelet koja je za Paris Match kazala: "Slomljena srca, beskrajne tuge i strahovite boli javljam da nas je napustio Max Von Sydow, osmog ožujka". 

Von Sydow je poznat po kultnoj ulozi viteza Antoniusa Bloka u Bergmanovu "Sedmom pečatu" (1957) gdje je protiv Smrti igrao šah. Pojavio se i u ulozi Isusa Krista u "Najveća priča ikad ispričana" (1965), kao propali svećenik u Friedkinovom "Egzorcistu" te kao umjetnik u "Hannah i njezine sestre" redatelja Woodyja Allena.

Njegova su posljednja glumačka postignuća zabilježena u naslovima "Jako glasno i nevjerojatno blizu" (2011), "Ratovi zvijezda: Sila se budi" (2015) te u seriji "Igra prijestolja" gdje je utjelovio mističnog Trookog gavrana.  

Rođen na švedskoj obali u gradu Lundu, von Sydow je studirao u državnoj Školi za glumu prije nego je upoznao Bergmana 1955. godine. Par je isprva zajedno radio na kazališnim produkcijama, ali ubrzo su napravili seriju postignuća u svijetu filma što je obojici zacementiralo karijeru.

Glumčeva "luđa" strana je pokazana u ulozi Minga u "Flash Gordonu" iz 1980. Njegov drugi ulazak u svijet holivudske fantazije stigao je ulogom Konana 1982. godine.

U bogatoj je karijeri bio nominiran za dva Zlatna globusa, za Oscara za najboljeg glavnog glumca za ulogu u filmu "Pele osvajač" te Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu "Jako glasno i nevjerojatno blizu".

Novu generaciju vjernih obožavatelja osvojio je cameo ulogama u "Simpsonima", prvom nastavku nove trilogije "Ratovi zvijezda: Sila se budi" te kao trooki gavran u šestoj sezoni "Igre prijestolja".

Posljednju je ulogu ostvario u dramatizaciji katastrofe s podmornicom Kursk 2018. godine, a tek smo ga trebali vidjeti u TV ratnoj drami "Echoes of the Past".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.