Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
24. siječnja 2020.
Večer opereta

Maestro Igor Vlajnić: 'Ponosan sam što sam dio ovakvog izvođačkog tima'

Maestro Igor Vlajnić: 'Ponosan sam što sam dio ovakvog izvođačkog tima'
Maestro Igor Vlajnić: 'Ponosan sam što sam dio ovakvog izvođačkog tima'
Autor:
Objavljeno: 4. listopad 2019. u 10:12 2019-10-04T10:12:16+02:00

Nastupit će Kristina Kolar, Vanja Zelčić, Marko Fortunato i Robert Kolar

OPATIJA - Večeras će u Centru »Gervais« s početkom u 20 sati biti održana Večer opereta, na kojoj će nastupiti Kristina Kolar, Vanja Zelčić, Marko Fortunato i Robert Kolar, a na klaviru će ih pratiti maestro Igor Vlajnić. Ovim povodom Igora Vlajnića pitamo kako on doživljava operetu i kakav mu je izazov pratiti svoje kolege na klaviru.

- Čini mi se da je u pjevačkom, i »ozbiljnom« opernom svijetu, opereta često nepravedno zapostavljena, ali i promatrana kao »laki« žanr. Zahtjevnost operete često se opisuje kao izazov koji sadrži potrebu za pjevanjem, plesom i glumom. Iako svi priznaju takvu kompleksnost operete, i dalje kao glazbenici često operetu smatramo inferiornom u odnosu na operu. Međutim, svatko tko se okušao u izvedbi ovog žanra mogao je osjetiti sve poteškoće koje on sadrži. U pjevačkom smislu mogu reći da neke od najtežih arija ili ansambala potječu upravo iz operetne literature. U tom smislu i ovaj koncert donosi vrlo rijetko izvođen program jer će pjevači izvesti doista izuzetno zahtjevne glazbene brojeve, ali i pokazati svoje sposobnosti komunikacije i kontakta s publikom. S obzirom da sve pjevače vrlo dobro poznajem i da imamo višegodišnje zajedničko izvođačko iskustvo, smatram da su sve probe i zajedničko muziciranje doista bili ugodni što će publika zasigurno i prepoznati. Želim istaknuti i da sam ponosan što sam dio takvog izvođačkog tima koji pokazuje da imamo snage, iskustva, znanja i vještine da s domaćim umjetnicima ostvarimo lijepe rezultate - ističe Vlajnić. A o vezi Opatije i operete kaže sljedeće:

- Kulturni turizam u svijetu je poznat već dugi niz godina, a kod nas sve više dobiva na značaju. U tom smislu mislim da svaka sredina mora pronaći neku svoju specifičnost koja povezuje povijest i kulturnu ponudu. Opatija je grad bogate povijesti, ali i kulture u kojoj opereta zasigurno ima veliki značaj. Ujedno, opereta je i u hrvatskim okvirima vezana za točno određene lokalne zajednice među kojima je i Opatija, posebno u smislu austro-ugarske povijesti. Slijedom navedenog, smatram potpuno pogođenim potezom nastojanje Opatije za revitalizacijom operete, koja se, uostalom, uklapa i u druge poznate opatijske manifestacije i kulturno-turističku ponudu. S druge strane ovaj koncert ne treba promatrati kao »povratak operete« jer je za takav povratak potrebno učiniti još mnogo toga, ali bi ovaj koncert mogao biti prvi korak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.