Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4n
Sutra: 7° 7° 4n
18. siječnja 2020.
Strava u Gorskom kotaru

»Sestrica s jezera« Gorana Tribusona - triler iz zeleno-plave županije

»Sestrica s jezera« Gorana Tribusona - triler iz zeleno-plave županije
»Sestrica s jezera« Gorana Tribusona - triler iz zeleno-plave županije
Autor:
Objavljeno: 31. siječanj 2016. u 20:30 2016-01-31T20:30:21+01:00

 Okrutna ubojstva mladih djevojaka događaju se u idiličnom krajoliku Lokvarskog jezera. 

 Eto je i Gorski kotar dobio svoj prvi triler, odnosno napeticu, kako se to kaže strogo hrvatski. Dogodilo se to zahvaljujući Goranu Tribusonu, bardu hrvatske književnosti koji je i u svojim ranijim djelima znao radnju svojih dobrih trilera smještati u razne dijelove Hrvatske. U svom novom romanu, devetnaestom po redu, odlučio je da to bude Gorski kotar, ponajprije Lokve i Delnice u kojima se zbiva najveći dio radnje. Uz to što Gorski kotar prvi put nudi okvir za krimić u Hrvatskoj vrlo uspješnog i cijenjenog pisca, novi Tribusonov triler u njegovom je radu poseban i stoga što autor njime promovira, nadajmo se, novi par kriminalističkih istražitelja. Dakle, nema više legendarnog inspektora Nikole Banića kojeg je Tribuson poslao »u mirovinu« romanom »Susjed u nevolji«, ali su zato sada tu inspektori Kokot i Vrabec, zagrebački dvojac koji je – poput Banića i njegove ekipe – daleko od savršenosti, ali je sposoban riješiti i najteže slučajeve. 

Ovog je puta to jezovito ubojstvo na Lokvarskom jezeru gdje je pronađena ubijena mlada djevojka, inače medicinska sestra iz Delnica. Njeno potpuno golo tijelo pronađeno je privezano užetom za panj u jednom zaljevu jezera, a ono što djeluje užasavajuće i upozoravajuće je da su djevojci – odrezane uši. Zagrebački inspektori kreću u potragu uz pomoć delničke policije i riječkih forenzičara, ali tragova ima malo pa istraga stoji na mjestu... To postaje zabrinjavajuće nakon što se dogodi i drugo ubojstvo po gotovo istovjetnom obrascu što upućuje da je riječ o sadističkom ritualnom ubojici čija je žrtva tog puta mlada djevojka s Krka. 

Detektivski par 

Usprkos izostanku tragova koji bi pomogli u otkrivanju identiteta počinitelja tog užasavajućeg (ne)djela, dvojac Kokot – Vrabac kroz istragu usmjerenu ponajprije na brojne razgovore s onima koji su poznavali nesretne djevojke, pronalaze rješenje i spašavaju u posljednji trenutak treću djevojku kojoj se spremala ista sudbina.

Naravno, tko je ubojica otkrit ćete sami čitajući knjigu koja svakako spada u već dokazanu visoku razinu Tribusonovih krimića, a to znači da su sve temeljne postavke žanra ispoštovane i čitatelju nude zanimljivu priču tijekom koje i sam pokušava otkriti ubojicu za kojeg se zna da je među likovima, ali nije jasno tko je. A budući da ubojica mora ostati tajna do kraja, u većini krimića bitno je imati što zanimljivijeg istražitelja što Kokot i Vrabac, usprkos uspješnom ironiziranju njih i njihova posla kroz njihova prezimena, nedvojbeno jesu. 

Ognjen Kokot četrdesetogodišnji je inspektor kojemu je bitnije od rješavanja ubojstva na tamo nekom Lokvarskom jezeru spasiti brak s Livijom, ponajprije zbog petnaestogodišnje kćeri Sonje koju jako voli. No, to mu ne uspijeva, djelomično i stoga što je pomalo grub, sirov, bahat, sklon alkoholu i iskorištavanu položaja policajca. 

Nije ni inspektor Ivo Vrabec, zvani Tica, puno bolji jer slovi za totalno nedruštvenog čudaka, ali bez obzira na sve svoje manjkavosti ovaj detektivski »ptičji par« uspješno će riješiti grozomorna ubojstva u idili Gorskog kotara. 

Uz njih Tribuson je jako dobro izgradio i sporedne likove pa se dosta toga saznaje i o ubijenoj medicinskoj sestri Ani Preprat, njenom dečku Ratku Hubiju iz Lokava i najboljoj prijateljici Rozi Felc iz Delnica. Odlično je ocrtan i lik riječkog patologa Pavasovića, vlasnika lanca talijanskih restorana Pavela Hermana, lugara Vilka Šumskog, inspektora Sajka, Aninih roditelja kao i nekih drugih likova, a svi oni romanu daju onako potrebnu notu životnosti i realnosti.

Društvena kritika 

No, ponajbolji je Tribuson možda u onom podtekstu netipičnom za krimiće, a to znači da kroz radnju i zbivanja jasno daje do znanja kako su zločini djelo koliko sumanutih pojedinaca, toliko i nesavršenosti suvremenog hrvatskog društva. Nesretne djevojke završile su kao žrtve ponajprije stoga što zbog siromaštva i nepravednog hrvatskog sustava nastoje pronaći bolji posao izvan Hrvatske, ili se čak baviti i prostitucijom. Način na koji se to u Hrvatskoj radi oslikan je kroz prikaze agencija koje se, tobože, bave pomaganjem ljudima, a njihova raširenost i utjecaj su toliki da policija, na žalost, najčešće može reagirati tek kad se dogode krajnji oblici zločina. Prikazom tog dijela hrvatske stvarnosti, vidljivog nam svaki dan u TV vijestima, Tribuson je iznova uspio svom klasičnom krimiću dati i onu tako potrebnu i pažnje vrijednu notu društvene kritike.

Uz ljubitelje krimića roman će, naravno, najradije čitati Gorani koji mogu biti zadovoljni Tribusonovim poznavanjem njihova zavičaja jer se, primjerice, autor potrudio ne samo Lokvarsko jezero opisati kao jedan od prekrasnih goranskih krajolika, već je progovorio i o njegovoj povijesti te Lujzinskoj cesti koja i danas postoji na njegovom dnu. Uz to spominju se i neki turistički lokaliteti (splav Ćaća, Hotel Bitoraj, Mrzlovodičko jezero, ugostiteljski objekt Carov most), a budući da u radnji »sudjeluju« i Krk, Cres te Rijeka, slobodno se može reći da je Tribuson svoj triler »Sestrica s jezera« uspješno smjestio na područje zeleno-plave županije. E, sad, kad bi još došao i kakav filmić...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.