Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 6
Sutra: 2° 2° 6
22. siječnja 2020.
Nova napetica

Objavljen novi krimić Gorana Tribusona ''Propali kongres''

D. Lovrović
D. Lovrović
Autor:
Objavljeno: 14. prosinac 2014. u 12:44 2014-12-14T12:44:56+01:00

U romanu se Tribuson vraća u siječanj 1990., u vrijeme priprema za poslednji, izvanredni kongres SKJ na kojemu je došlo do sukoba između vladajućih struktura republičkih organizacija SKJ, što je uzrokovalo njegov raspad

ZAGREB – Najnovija knjiga Gorana Tribusona »Propali kongres« novi je napeti krimić iz pera tog izuzetno produktivnog i jednog od naših najčitanijih proznih pisaca, u kojemu se vraća u siječanj 1990. i vrijeme raspada Saveza komunista Jugoslavije.

Roman je objavljen u sklopu biblioteke Balkan Noir 24sata u izdanju nakladnika Mozaika knjiga, koji je dosad objavio petnaestak Tribusonovih naslova, i to dva samo u ovoj godini – »Gorku čokoladu« (reizdanje) i »Susjeda u nevolji«.
U romanu se Tribuson vraća u siječanj 1990., u vrijeme priprema za poslednji, izvanredni kongres SKJ na kojemu je došlo do sukoba između vladajućih struktura republičkih organizacija SKJ, što je uzrokovalo njegov raspad.

Za tu se temu odlučio jer je riječ o velikoj prekretnici u hrvatskoj povijesti, kazao je Tribuson za Hinu. »Taj je kongres jedno strašno važno mjesto u našoj povijesti, na njemu je faktički nestalo voditeljske uloge komunističke partije«, pojasnio je.

No, kongres daje samo »atmosferski 'background'« krimi priči koja je u središtu romana, napomenuo je pisac, pojasnivši kako se radi o »krimiću koji ima i elemenata antikrimića«.
U romanu se događajima tijekom tog sudbonosnog siječnja pridružuje i pošast koju izaziva manijakalni ubojica koji prijeti da će uz pomoć cijanida uštrcanog u prehrambene artikle, što ih građani Zagreba kupuju po robnim kućama i dućanima, otrovati velik broj ljudi. Manijak, koji sebe naziva Stršljen, ucjenjuje gradsku upravu povelikim iznosom u njemačkim markama, gradom se širi panika, a prodaja hrane, osim one u neprobojnim limenkama, gotovo zamire.

»Glavni lik je inspektor SUP-a Vinko Dogan, bahat, neugodan, inteligentan, pomalo nasilan i autoritativan inspektor, grubijan od dva metra, bolesno ljubomoran na svoju zgodnu, 15 godina mlađu suprugu i uz to veliki ljubitelj slatkiša«, kazao je Tribuson.

Dogan nije posve nepoznat Tribusonovoj čitateljskoj publici – prisutan je kao sporedan lik u čak pet nastavaka krimi-serijala u kojemu je glavni lik bivši policajac Nikola Banić, koji je Tribusonu donio veću prepoznatljivost među širom publikom.

Pisac se ovaj put odlučio Dogana učiniti središnjim likom zato što se u svojim romanima uvijek drži već zadanog kronološkog slijeda pa mu se vraćanje Banića u to vrijeme činilo »poput skoka u hladnu rijeku«. Drugi je razlog taj što je odlučio zatvoriti serijal o Baniću, kazao je.
Priču smješta u zagrebački kontekst, a inspektora Dogana, kojemu u istrazi pomaže »pomalo priglup« inspektor Komar (također prisutan u serijalu o Baniću), sve više muči pitanje ne bavi li se zapravo zagrebački manijak »nekim posve drugačijim planom«.

Izuzetno produktivan pisac – napisao je dvadesetak romana te deset zbirki priča i pet filmskih scenarija – Tribuson je prozaik velikoga, žanrovski i tematski raznolikoga opusa, kojega podjednako vole i čitatelji i kritika.
Danas u mirovini, Tribuson je petnaest godina bio profesor filmskoga scenarija na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2000. godine suradnik je Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a od lipnja 2008. i njezin redoviti član.

U izdanju nakladnika Mozaika knjiga dostupni su još Tribusonovi naslovi »Zbirka otrova«, »Noćne priče«, »Ruski rulet 1 i 2«, »Kuća u kojoj stanuje vrag«, »Povijest pornografije«, »Klub obožavatelja«, Ne dao bog većeg zla«, »Trava u korov«, »Legija stranaca«, »Rani dani«, »Sanatorij« i »Divlja plaža«.
Pisac će o svojoj najnovijoj knjizi govoriti na predstavljanju u Book Caffeu u utorak u Zagrebu, a o autoru i knjizi govorit će i glavni urednik Mozaika knjiga Zoran Maljković, te urednik 24sata Goran Gavranović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.