Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
6. prosinca 2019.
Dnevnik Anne Frank

Novo izdanje najpoznatijeg dnevnika na svijetu donosi dosad neobjavljene ispravke same djevojčice

FOTO/Wikimedia Commons
FOTO/Wikimedia Commons
Autor:
Objavljeno: 8. svibanj 2019. u 7:37 2019-05-08T07:37:26+02:00

U Njemačkoj izlazi posebno izdanje "Dnevnika Anne Frank", autorice koja bi 12. lipnja navršila 90. godina.

Jedno od najvažnijih djela svjetske književnosti nastalo je kao zapis nevine djevojčice o ratnim strahotama. Anne Frank, punim imenom Anneliese Marie, započela je s pisanjem u dnevnik na svoj rođendan, 14.6.1942. godine.

Djevojčica je s obitelji preselila iz rodnog Frankfurta u Amsterdam 1933. godine. Razlog je bio uspon Hitlera na vlast, dolazak nacista i širenje njihovog pokreta mržnje prema svim ostalim narodima, poglavito Židovima. 

Anne Frank je njemačko državljanstvo izgubila 1941. godine, a s obitelji je pobjegla u sklonište godinu dana kasnije. Anne je u skrovištu unutar skrivenog ureda provela više od dvije godine, ne sluteći da će njezini zapisi pružiti vrijedno svjedočanstvo jednom od najtužnijih, najbrutalnijih i potpuno neljudskih razdoblja svjetske povijesti.

„Dnevnik Anne Frank“ je od svog prvog izdanja preveden na 60 svjetskih jezika i uvršten u organizaciju „Memory of the World Register“ koja prikuplja vrijednu dokumentaciju iz čitavog svijeta, čuvajući ju od uništenja.

Novo će izdanje prikazati dosad neobjavljenu verziju dnevnika, kao i tzv. „B verziju“, koja se odnosi na autoričine izmjene originalnog rada – verziju za koju se Anne nadala da će ugledati police knjižara nakon završetka Drugog svjetskog rata.

„Ovo je jedinstvena knjiga koja prenosi ono za što se zalažemo i za što kao izdavači brinemo – obrazovanje, ljudska prava i vrijeme nacionalnog socijalizma“, rekao je Alexander Roesler (izdavačka kuća „Fischer“), a prenosi Deutschland.

„Ova je knjiga centar identiteta naše izdavačke kuće“, dodaje.

Anne Frank je preminula zbog tifusa u nacističkom koncentracijskom logoru Bergen-Belsen 1945. godine, dva mjeseca prije oslobođenja. Njezin je otac bio jedini član obitelji koji je preživio strahote holokausta, objavivši dnevnik djevojčice 1947. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.