Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
21. studenoga 2019.
Časopis

Novi broj "Književne republike" donosi posvetu književnici Daši Drndić

Novi broj "Književne republike" donosi posvetu književnici Daši Drndić
Novi broj "Književne republike" donosi posvetu književnici Daši Drndić
Autor:
Objavljeno: 4. kolovoz 2018. u 11:03 2018-08-04T11:03:49+02:00

ZAGREB Iz tiska je izišao novi svezak časopisa »Književna republika« (5-8/2018.), u izdanju Hrvatskog društva pisaca. Ovaj svezak posvećen je nedavno preminuloj književnici Daši Drndić, a tematski blok od 17 tekstova priredili su Jasna Bašić i Velimir Visković. Visković je i napisao tekst pod naslovom »Život i borba«, a objavljene su i »Karmine« Bore Ćosića. Slijede tekstovi Nadežde Čačinovič »Daša Drndić ili kako se suočiti sa zlom«; Katarine Luketić »Pobuna u pisanju«; Jasmine Lukić: »Politika memorije u prozi Daše Drndić«; Dubravke Bogutovac: »Rani romani Daše Drndić«; Sonje Krivokapić: »Dosljedna kritičarka malograđanštine«; Aljoše Pužara: »Iglice i meso: bilješke o političkoj antropologiji Daše Drndić«, a autori ostalih tekstova su Andrea Zlatar, Marina Protrka Štimec, Vladislava Gordić Petković, Vladimir Arsenić, Tea Rogić Musa, Jagna Pogačnik, Gordana Crnković, Boris Postnikov i Sanjin Sorel.

Daša Drndić rođena je 1946. u Zagrebu. Diplomirala je 1968. na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kao Fulbrightova stipendistica 1971. magistrirala je dramaturgiju u Sjedinjenim Državama (Southern Illinois University), a kao stipendistica američkog sveučilišta Case Western Reserve započela je rad na doktoratu koji završava u Rijeci (s temom o protofeminizmu i političkom angažmanu određenih spisateljica kroz njihova djela). Radila je kao profesorica engleskog jezika, kao urednica u nakladničkoj kući »Vuk Karadžić« u Beogradu, kao urednica-dramaturginja u Dramskom programu Radio-Beograda, kao lektorica na University of Toronto. Kao izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci predavala je britansku književnost, kreativno pisanje, literaturu na filmu i modernu angloameričku dramu. Napisala je 12 knjiga proze od kojih su neke nagrađene i prevedene na engleski, francuski, njemački, poljski, nizozemski, mađarski, slovački, slovenski, talijanski, finski, albanski i makedonski, a odlomci iz proze na još nekoliko jezika. Objavila je: »Put do subote« (1982.), »Kamen s neba« (1984.), »Marija Czstochowska još uvijek roni suze ili Umiranje u Torontu« (1997.), »Canzone di guerra : nove davorije« (1998.), »Totenwande/Zidovi smrti« (2000.), »Doppelgänger« (2002, 2005.), »Leica format« (2003.), »After Eight : književni ogledi« (2005.), »Feministički rukopis ili politička parabola : drame Lillian Hellman« (2006.), »Sonnenschein« (2007.), »April u Berlinu« (2009.), »Belladonna« (2012.) i »EEG« (roman, 2016.).

Nova »Književna republika« donosi i pjesme Gordane Benić, Vesne Bige i Dimitrija Popovića. Objavljena je i nova proza Renata Baretića »Hiperskrupulozni sindrom«, a Dorta Jagić napisala je »Rujan u Parizu«. Žarko Paić piše o francuskom filozofu Jeanu-Lucu Nancyju. Glavni i odgovorni urednik »Književne republike« je Velimir Visković, a urednici su Tonko Maroević, Žarko Paić i Velimir Visković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.