Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 6
Sutra: 18° 18° 6
21. listopada 2019.
Emotivna večer

Martina Mlinarević Sopta predstavila Riječanima svoju hit knjigu: ''Huzur predstavlja mir u svim dimenzijama ljudskog života''

Martina Mlinarević Sopta predstavila Riječanima svoju hit knjigu: ''Huzur predstavlja mir u svim dimenzijama ljudskog života''
Martina Mlinarević Sopta predstavila Riječanima svoju hit knjigu: ''Huzur predstavlja mir u svim dimenzijama ljudskog života''
Autor:
Objavljeno: 17. travanj 2019. u 22:08 2019-04-17T22:08:17+02:00

„Ima li ovdje slobodnog mjesta?“ – šaptalo se u prostorijama trsatskog ogranka Gradske knjižnice Rijeka u kultnoj Dvorani Mladosti. Uskoro je praćena pljeskom ušetala bosansko-hercegovačka spisateljica Martina Mlinarević. Publika se na predstavljanju njezine hit – knjige „Huzur“, raširila po podu knjižnice i upijala svaku riječ koja je izašla iz usta spisateljice i njezinog gosta, Refika Hodžića.

„Proslavljajte rođendan i tri dana prije, i tri dana poslije. I jednom onako, usred godine, kad vam se ćefne.“, riječi su Martinine pjesme kojom je riječki glazbenik Damir Urban otvorio predstavljanje knjige. „Huzur“ znači ravnotežu duše i osjećanja, a predstavlja mir u svim dimenzijama ljudskog života. Knjiga je, kaže Mlinarević Sopta, nastala kao rezultat zapisa koje je vodila u teškim životnim trenucima – kada je otkrila da boluje od karcinoma dojke.

Opisana kao „oštra Hercegovka i krhka djevojčica“, spisateljica u knjizi govori o ogoljenju duše. Mlinarević kroz „jezik lišen standardizacije“ pokušava srušiti društvene stigme prisutne u javnosti prema oboljenjima od karcinoma dojke, ali i kod svakoga tko se usudi biti drugačiji. Njezine su riječi našle put do mnogih srca jer je knjiga je odlično prihvaćena u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, a do sada je tiskana u pet izdanja.

Spisateljica objašnjava da se veliki broj žena nakon čitanja knjige ohrabrio na pregled dojki, a uskoro su joj se neke i javile s priznanjem da boluju od karcinoma. Mlinarević je uporna u svojim nastojanjima da ohrabri što više žena na preventivne preglede – kako fizičke, tako i one duševne.

Knjiga naslova „Huzur“ je pisana iskreno, bez zadrške, praćena oštrim humorom i odvažnim duhom, a upravo je takva Mlinarević bila i sinoć. Priča o ženi lavici koja svakodnevno pobjeđuje nemoguće, praćena je njezinim humorističnim anegdotama, a u slušateljima je pobudila svakojake emocij e.

Knjižnicom se orio smijeh nakon njezinih komentara obloženih jedinstvenim smislom za humor, a brisale su se i suze nakon njezinih ispovijesti o društvenoj stigmi koje je i sama bila žrtva.

„Huzurlu insan predstavlja ispunjenog i spokojnog čovjeka, koji je emotivno i tjelesno zdrav. Huzur služi kao iskonska sreća jer – čovjek ne može miran iako nije sretan, ali ne može biti sretan ako nije miran.“

Emotivna večer u Gradskoj knjižnici bila je plesni podij Martine Mlinarević koja hrabro pleše protiv društvenih normi, osmijehom se suočava sa teškim trenucima, a njezina pozitivna energija je nesumnjivo prešla na svakog posjetitelja koji je svjedočio fantastičnom predstavljanju knjige „Huzur“.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.