Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
6. prosinca 2019.
Vrisak

Damir Karakaš predstavio u Rijeci roman »Proslava«: 'Traže me da opovrgnem fikciju'

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 18. svibanj 2019. u 8:07 2019-05-18T08:07:29+02:00

Književnik Damir Karakaš predstavio je svoj novi roman »Proslava« u petak na 12. riječkom sajmu knjiga i festivalu autora Vrisak u riječkoj Guvernerovoj palači.
Karakaš je rekao da je zadovoljan nizom pozitivnih kritika i interesom čitatelja.

Osvrnuo se i na neugodnosti koje je zbog romana doživio u svom rodnom kraju, Lici, nakon doslovno shvaćene i iz konteksta istrgnute rečenice kako su nekad u pojedinim selima jedinu posudu za hranu tijekom zime morali koristiti i za obavljanje nužde.

Zbog te rečenice, rekao je dobiva vrlo neugodne poruke i da ne zna kad će ponovno moći doći u taj kraj.

»U glavu ljudi ušlo je da se tamo vrši nužda i jede iz istog lonca te se to proširilo kao kuga«, rekao je dodavši kako je dobio zahtjeve da opovrgne takve tvrdnje, iako je riječ o fikciji.

Kako je glavni lik romana bio u ustaškoj vojsci tijekom Drugog svjetskog rata, Karakaš je kazao da je »pokušao ući u labirinte svijesti nekog tko je bio u đavoljoj vojsci«.

»Svaki čovjek ima u sebi zlo i ja sam ispitivao zlo u sebi dok sam pisao«, rekao je te istaknuo kako je glavni lik Mijo postao i žrtva i krvnik, stjecajem povijesnih okolnosti.

Za pisanje o nekim temama potrebno je, kaže, životno iskustvo i takav roman ne bi mogao napisati prije pet do šest godina, te je poručio mlađim piscima da ne troše neke teme prerano, nego da pričekaju s njima. Počeo sam se baviti prozom tematizirajući selo, pišem ono što poznajem i za što imam strasti, rekao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.